30 juni 2025
0 Reactie(s)

30 juni 2025

Digitalisering vereist juridische strategie – inzichten uit de Digital Decade Monitor 2030

De Europese ambities voor 2030 zijn duide­lijk: de EU wil uitgroeien tot een wereld­leider op het gebied van digitale innovatie, duurzaam­heid en veilig­heid. Om deze doelstel­lingen te reali­seren is de Digital Decade-strategie ontwik­keld, die concrete doelen stelt op vier assen: digitale vaardig­heden, digitale infra­struc­turen, digitale trans­for­matie van bedrijven en digita­li­se­ring van overheids­dien­sten. Maar hoe staat het met de daadwer­ke­lijke voorbe­rei­ding van organi­sa­ties op deze digitale toekomst?

Het rapport Monitor Digital Decade 2030, opgesteld door ICTRecht, biedt een gedetail­leerd beeld van de mate waarin Neder­landse organi­sa­ties klaar zijn voor deze trans­for­matie. De uitkom­sten maken duide­lijk: er is nog veel werk aan de winkel.

Bewustzijn hoog, implementatie achter

Hoewel het meren­deel van de 141 onder­vraagde organi­sa­ties bekend is met de Digital Decade-doelstel­lingen, heeft slechts 22% een concrete strategie opgesteld en is daadwer­ke­lijk gestart met de imple­men­tatie van nieuwe wet- en regel­ge­ving, zoals de AI Act, NIS2-richt­lijn of de Data Act. Nog eens 11% heeft wel plannen, maar deze zijn nog niet in uitvoering.

Vooral cyber­se­cu­rity wordt door organi­sa­ties gezien als toppri­o­ri­teit: 28% noemt dit als belang­rijkste onder­werp binnen de Digital Decade. Thema’s als digitale infra­struc­tuur en duurzaam­heid scoren daaren­tegen laag op de priori­tei­ten­lijst. Andere belang­rijke aandachts­ge­bieden zijn privacy en gegevens­be­scher­ming, kunst­ma­tige intel­li­gentie en data governance.

Knelpunten: gebrek aan kennis, mensen en middelen

Een van de meest prangende uitkom­sten is dat organi­sa­ties worstelen met het gebrek aan interne exper­tise. Vier op de tien respon­denten noemt het tekort aan gespe­ci­a­li­seerd perso­neel als grootste knelpunt. Daarnaast vormen tijdge­brek en beperkte finan­ciële middelen vaak een strui­kel­blok. Bij 11% ligt de priori­teit simpelweg elders.

De behoefte aan externe onder­steu­ning is dan ook groot. Organi­sa­ties vragen vooral om overzicht: 58% wil toegang tot compli­ance-roadmaps, terwijl ruim de helft aangeeft regel­matig updates van experts te willen ontvangen. Dit moet hen helpen grip te krijgen op de groei­ende berg regel­ge­ving, die boven­dien steeds complexer wordt door overlap­pende kaders en thema’s.

Sectorale verschillen: zorg wacht af, IT loopt voorop

Het onder­zoek laat zien dat de mate van voorbe­rei­ding sterk verschilt per sector. IT-dienst­ver­le­ners lopen voorop: 35% is al bezig met imple­men­tatie. In de zorgsector daaren­tegen bevindt de helft van de organi­sa­ties zich nog in de onder­zoeks­fase, terwijl 25% nog helemaal geen plan heeft. Voor deze sector zijn privacy en gegevens­be­scher­ming de hoogste prioriteit.

De onder­wijs­sector en het openbaar bestuur melden vooral een tekort aan exper­tise. Openbare instel­lingen zoeken vooral strate­gisch advies en compli­ance-roadmaps, terwijl de zorgsector behoefte heeft aan begelei­ding op het gebied van AI en cyber­se­cu­rity. IT-bedrijven willen onder­steu­ning bij het inter­pre­teren van speci­fieke juridi­sche verplichtingen.

Kleine bedrijven zoeken overzicht, grote bedrijven willen maatwerk

De digitale volwas­sen­heid hangt ook samen met de organi­sa­tie­grootte. Kleine en middel­grote bedrijven bevinden zich vooral in de oriën­te­rende of onder­zoeks­fase, en zoeken duide­lijke roadmaps en trainingen. Grote en zeer grote organi­sa­ties zijn vaker actief bezig met imple­men­tatie en hebben behoefte aan maatwerk­ad­vies en samen­wer­king met experts.

Opval­lend is dat bij alle organi­sa­tie­groottes cyber­se­cu­rity als hoogste priori­teit wordt genoemd, gevolgd door innovatie. Duurzaam­heid staat steevast onderaan.

Internationale oriëntatie versnelt transformatie

Een andere bepalende factor is het geogra­fisch werkge­bied. Inter­na­ti­o­nale organi­sa­ties zijn verder gevor­derd in hun digitale trans­for­matie dan regio­nale of natio­nale bedrijven. Zo is 26% van de inter­na­ti­o­nale organi­sa­ties al bezig met imple­men­tatie, tegen­over slechts 13% van de regio­nale. Inter­na­ti­o­nale bedrijven hebben vaker te maken met grens­over­schrij­dende regel­ge­ving en zijn daardoor sneller geneigd te inves­teren in compliance.

Regio­nale en natio­nale organi­sa­ties zoeken vooral algemene onder­steu­ning en updates, terwijl Europese en inter­na­ti­o­nale bedrijven strate­gisch advies en sector­ge­richte imple­men­ta­tie­vragen stellen.

Aanbevelingen: van bewustzijn naar actie

De onder­zoe­kers doen zeven concrete aanbe­ve­lingen om organi­sa­ties vooruit te helpen:

  • Gebruik het vijfde­lige volwas­sen­heids­model om in kaart te brengen waar de organi­satie staat en wat de volgende stappen zijn.
  • Versterk compli­ance-capaci­teit via training, interne exper­tise en concrete roadmaps per thema.
  • Bied onder­steu­ning op maat, afhan­ke­lijk van organi­sa­tie­pro­fiel en sector.
  • Inves­teer in kennis­ont­wik­ke­ling, met oplei­dingen over de Digital Decade en thema­ge­richte sessies.
  • Maak gebruik van collec­tieven, zoals publiek-private samen­wer­kingen en sector­brede platforms.
  • Zie compli­ance als strate­gisch voordeel, bijvoor­beeld door goede naleving als unique selling point te benutten.
  • Blijf monitoren en bijsturen, zodat beleid tijdig aange­past kan worden.

Digitale transformatie vereist juridische basis

De centrale conclusie van het rapport is helder: digitale trans­for­matie kan niet zonder recht. Innovatie vereist vertrouwen, en dat begint bij een stevige juridi­sche basis. De Digital Decade brengt een complex geheel aan wetge­ving met zich mee, waarbij losse regel­ge­ving plaats­maakt voor thema­ti­sche benade­ringen. Organi­sa­ties die erin slagen dit op orde te brengen, creëren niet alleen compli­ance, maar ook strate­gisch voordeel.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

20 weergaven

Gerelateerde berichten

MAAS maakt commerciële operatie toekomstbestendiger met SAP Sales Cloud

MAAS maakt commerciële operatie toekomstbestendiger met SAP Sales Cloud

De Kuyper mixt succesformule met SAP S/​4HANA Cloud

De Kuyper mixt succesformule met SAP S/​4HANA Cloud

Financiële teams gebruiken automatisering om fraude en bureaucratie te bestrijden

Financiële teams gebruiken automatisering om fraude en bureaucratie te bestrijden

Wat is Agentic AI? (inclusief podcast)

Wat is Agentic AI? (inclusief podcast)

Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This