18 oktober 2024
0 Reactie(s)

18 oktober 2024

AIVD en RDI: nieuwe benadering nodig voor cybersecurity door impact generatieve AI

De Algemene Inlich­tingen- en Veilig­heids­dienst (AIVD) en de Rijks­in­spectie Digitale Infra­struc­tuur (RDI) hebben een gezamen­lijke publi­catie gepre­sen­teerd, getiteld ‘Genera­tieve AI: een trans­for­ma­tieve impact op cyber­se­cu­rity’. Hierin beschrijven zij de opkomende uitda­gingen die genera­tieve AI met zich meebrengt voor de cyber­vei­lig­heid en bieden zij een nieuw model om deze uitda­gingen te adresseren.

De ontwik­ke­ling van genera­tieve AI is de afgelopen jaren in een stroom­ver­snel­ling geraakt. Denk aan de opkomst van geavan­ceerde chatbots en AI-tools die afbeel­dingen en video’s genereren. Maar genera­tieve AI gaat verder: het kan nu ook program­meer­code schrijven en dat opent de deur naar nieuwe vormen van misbruik. De toegan­ke­lijk­heid en schaal­baar­heid van AI maken het eenvou­diger voor state­lijke actoren en cyber­cri­mi­nelen om deze techno­logie te gebruiken voor kwaad­wil­lende doeleinden.

Noodzaak voor een nieuwe benadering

Volgens de AIVD en RDI vragen deze snelle ontwik­ke­lingen om een nieuwe aanpak binnen het domein van cyber­se­cu­rity. De organi­sa­ties willen bedrijven en instel­lingen helpen om de complexe relatie tussen genera­tieve AI en cyber­weer­baar­heid beter te begrijpen, zodat zij tijdig de juiste maatre­gelen kunnen nemen om zich te beschermen tegen deze bedreigingen.

“De impact van genera­tieve AI is dusdanig groot dat aanvul­lende exper­tise en inves­te­ringen nodig zijn om Neder­land digitaal weerbaar te houden”, zegt Bas Dunne­bier, Chief Science & Techno­logy Officer bij de AIVD, in de publi­catie. Hij intro­du­ceert daarbij het AI Cyber­se­cu­rity Kwadrant, een analy­se­tool waarmee organi­sa­ties effec­tie­vere risico­ana­lyses kunnen uitvoeren in de context van AI-gedreven bedreigingen.

AI Cybersecurity Kwadrant

Het door de AIVD en RDI ontwik­kelde AI Cyber­se­cu­rity Kwadrant biedt een analy­tisch kader waarmee organi­sa­ties de risico’s van genera­tieve AI beter in kaart kunnen brengen. Deze tool helpt niet alleen om de directe impact van AI-gebaseerde aanvallen te identi­fi­ceren, maar ook om de bredere gevolgen voor de digitale infra­struc­tuur te evalueren.

Angeline van Dijk, Inspec­teur-generaal van de RDI, benadrukt dat het kwadrant bedrijven en overheids­in­stel­lingen helpt om inzicht te krijgen in mogelijke risico’s en kwets­baar­heden: “Wij staan naast onze medeo­ver­heden en bedrijven om hen te onder­steunen bij het versterken van hun cyber­vei­lig­heid. Het kwadrant biedt een eerste, noodza­ke­lijke stap om samen Neder­land veilig verbonden te houden.”

Vervolgstappen voor digitale weerbaarheid

Het AI Cyber­se­cu­rity Kwadrant vormt slechts het begin van een bredere reeks initi­a­tieven. De AIVD en RDI zullen het komende jaar verschil­lende facts­heets en aanvul­lende publi­ca­ties uitbrengen, gericht op het verder verdui­de­lijken van de risico’s die genera­tieve AI met zich meebrengt en het versterken van de natio­nale digitale weerbaarheid.

Met de publi­catie benadrukken de AIVD en RDI dat Neder­land klaar moet zijn voor de trans­for­ma­tieve impact van genera­tieve AI op het gebied van cyber­vei­lig­heid. Inves­teren in exper­tise en het imple­men­teren van innova­tieve tools zoals het AI Cyber­se­cu­rity Kwadrant zijn cruciale stappen in deze ontwikkeling.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

25 weergaven

Gerelateerde berichten

Onderzoek: grote kloof in AI-vaardigheden onder werkend Nederland (met podcast)

Onderzoek: grote kloof in AI-vaardigheden onder werkend Nederland (met podcast)

BNIX verhoogt DDoS-bescherming op Belgische internet via connectie met NaWas

BNIX verhoogt DDoS-bescherming op Belgische internet via connectie met NaWas

‘AI-geletterdheid verplicht in 2025, maar ook ethiek is cruciaal’ (met podcast)

‘AI-geletterdheid verplicht in 2025, maar ook ethiek is cruciaal’ (met podcast)

Deze drie processen gaat GenAI in 2025 het meest transformeren

Deze drie processen gaat GenAI in 2025 het meest transformeren

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This