1 november 2024
0 Reactie(s)

1 november 2024

Cybercriminelen doen zich voor als OpenAI in een grootschalige phishing aanval

Onder­zoe­kers van Barra­cuda hebben een groot­scha­lige OpenAI-imita­tie­cam­pagne ontdekt, gericht op bedrijven over de hele wereld. Daarbij deden de aanval­lers zich voor als OpenAI – het bedrijf achter onder andere ChatGPT – in een urgent e‑mailbericht waarin de ontvan­gers werd gevraagd om betalings­ge­ge­vens bij te werken voor een maande­lijks abonnement.

Deze phishing-aanval bevatte een verdacht afzen­der­do­mein en een legitiem ogend e‑mailadres en probeerde een gevoel van urgentie te creëren bij de ontvan­gers. De e‑mail leek sterk op een legitiem bericht van OpenAI, maar bevatte een versleu­telde hyper­link waarbij de daadwer­ke­lijke URL verschilde per e‑mail.

De impact van GenAI op phishing

ChatGPT heeft sinds de lance­ring veel interesse gewekt bij zowel bedrijven als cyber­cri­mi­nelen. Terwijl bedrijven zich steeds meer zorgen maken over de vraag of hun bestaande securi­ty­maat­re­gelen voldoende bescher­ming bieden tegen dreigingen die zijn gecre­ëerd met behulp van genera­tieve AI-tools, vinden aanval­lers telkens weer nieuwe manieren om misbruik te maken van deze tools. Daarbij gebruiken ze AI onder andere om zich te richten op eindge­brui­kers en maken ze misbruik van poten­tiële kwets­baar­heden. Dit varieert van het opzetten van overtui­gende phishing-campagnes tot het inzetten van geavan­ceerde methoden voor het verza­melen van login­ge­ge­vens en het afleveren van malware.

Onder­zoeken door Barra­cuda en door bekende securi­ty­a­na­listen zoals Forrester wijzen wel op een toename van e‑mailaanvallen zoals spam en phishing sinds de lance­ring van ChatGPT. Het is duide­lijk dat GenAI invloed op het volume van aanvallen en het gemak waarmee ze worden gecre­ëerd, maar voorlopig gebruiken cyber­cri­mi­nelen deze techno­logie nog steeds vooral om te helpen bij reeds bekende tactieken en aanvallen, bijvoor­beeld om zich voor te doen als een bekend merk. 

Uit het 2024 Data Breach Inves­ti­ga­tions Report van Verizon blijkt dat GenAI vorig jaar in minder dan 100 cyberin­ci­denten werd genoemd. In het rapport staat: “We letten op aanwij­zingen voor de groei­ende inzet van genera­tieve artifi­cial intel­li­gence (GenAI) bij aanvallen en de mogelijke effecten van die techno­lo­gieën. Maar uit de incident­ge­ge­vens die we wereld­wijd verza­melden kwam niets naar voren.” Verder staat in het rapport dat het aantal vermel­dingen van GenAI-termen opval­lend laag was, verge­leken met tradi­ti­o­nele aanvals­me­thoden en ‑vectoren zoals phishing, malware, kwets­baar­heden en ransom­ware.

Ook analisten van Forrester merkten in hun 2023-rapport op dat tools zoals ChatGPT er welis­waar voor kunnen zorgen dat phishing e‑mails en websites overtui­gender en groot­scha­liger worden, maar dat er weinig aanwij­zingen zijn dat genera­tieve AI de aard van cyber­aan­vallen funda­men­teel heeft veran­derd. Het rapport stelt: “Het vermogen van GenAI om overtui­gende teksten en afbeel­dingen te creëren zal de kwali­teit van phishing e‑mails en websites aanzien­lijk verbe­teren. Daarnaast kan het fraudeurs ook helpen bij het doen van groot­scha­lige aanvallen.”

Toch is het slechts een kwestie van tijd voordat innova­ties in GenAI ertoe zullen leiden dat aanval­lers nieuwe en geavan­ceer­dere dreigingen ontwik­kelen. Aanval­lers zijn ongetwij­feld aan het experi­men­teren met AI, dus organi­sa­ties zouden zich nu al hierop moeten voorbe­reiden. Waakzaam­heid voor signalen die kunnen duiden op tradi­ti­o­nele phishing en het versterken van de basis­ver­de­di­ging behoren nog steeds tot de beste manieren waarop bedrijven zich kunnen beschermen tegen evolu­e­rende cyberrisico’s.

Lees voor meer details de blog: https://​blog​.barra​cuda​.com/​2​0​2​4​/​1​0​/​3​1​/​i​m​p​e​r​s​o​n​a​t​e​-​o​p​e​n​a​i​-​s​t​e​a​l​-​data

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

4 weergaven

Gerelateerde berichten

BNIX verhoogt DDoS-bescherming op Belgische internet via connectie met NaWas

BNIX verhoogt DDoS-bescherming op Belgische internet via connectie met NaWas

CyberContract: Verzekeren én cyberveiligheid voor de Belgische KMO (inclusief podcast)

CyberContract: Verzekeren én cyberveiligheid voor de Belgische KMO (inclusief podcast)

Schadelijke bots vertonen steeds ‘menselijker’ gedrag

Schadelijke bots vertonen steeds ‘menselijker’ gedrag

Post-quantumcryptografie: Europa moet klaar zijn voor de toekomst

Post-quantumcryptografie: Europa moet klaar zijn voor de toekomst

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This