6 november 2024
0 Reactie(s)

6 november 2024

Waarom bedrijven de cloud verlaten: de opkomst van ‘cloud-repatriatie’

Werd jaren­lang de cloud als de ultieme IT-oplos­sing werd gezien, inmid­dels zijn er steeds meer signalen dat bedrijven in de Verenigde Staten — een markt die vaak een voorloper is van trends in Neder­land — hun infra­struc­tuur terug­brengen naar eigen beheer. Het concept van ‘cloud repatri­a­tion’, waarbij bedrijven hun workloads verplaatsen van publieke clouds naar on-premise of private cloud-omgevingen, wint aan populariteit. 

Twee promi­nente voorbeelden zijn 37signals en GEICO tonen aan dat deze beweging niet slechts een trend is, maar voor sommige bedrijven inmid­dels een strate­gi­sche keuze is met aanzien­lijke econo­mi­sche en opera­ti­o­nele voordelen, zo meldt de website The New Stack.

Voorbeelden in de Verenigde Staten

David Heine­meier Hansson, oprichter van 37signals (het bedrijf achter Basecamp en Hey), kondigde onlangs aan volledig afscheid te nemen van AWS. De bespa­ring die deze beslis­sing oplevert is naar schat­ting zo’n 2 miljoen dollar per jaar. Dit besluit benadrukt de stijgende kosten van cloud-gebruik en de vraag ie meer en meer bedrijven zich lijken te stellen is of deze kosten nog in verhou­ding staan tot de voordelen van een eigen infrastructuur.


Podcast: Waarom bedrijven de cloud verlaten: de opkomst van ‘cloud-repatri­atie’

Een verge­lijk­bare overstap is te zien bij GEICO, één van de grootste autover­ze­ke­raars in de VS. GEICO is momen­teel bezig met een uitge­breide herstruc­tu­re­ring, waarbij diverse workloads terug naar on-premise worden verplaatst. Rebecca Weekly, VP van Platform en Infra­struc­tuur Enginee­ring bij GEICO, wees in het artikel op The New Stack op enkele pijnpunten van de cloud: de kosten waren meer dan verdub­beld en betrouw­baar­heid liet te wensen over. 

Deze cases hebben de discussie over cloud­kosten en strate­gi­sche infra­struc­tuur­keuzes een stevige impuls gegeven. Een verge­lijk­bare discussie was bijvoor­beeld te horen tijdens het Evolve-event van data analy­tics- en AI-bedrijf Cloudera onlangs in New York. Daar werd duide­lijk dat steeds meer bedrijven kiezen voor de public cloud voor het ontwik­kelen van nieuwe appli­ca­ties, maar deze vervol­gens liever on-premise in gebruik nemen. Met andere woorden: een hybride aanpak waarbij men de snelheid en flexi­bi­li­teit van e publieke cloud probeert te combi­neren met de lagere kosten, stabi­li­teit en beschik­baar­heid van een eigen IT-omgeving – zelfs als deze op cloud-principes is gebaseerd. 

Zelfs cloud provi­ders erkennen deze trend. Tijdens een recente hoorzit­ting in het Verenigd Konink­rijk stelde AWS dat de opvat­ting ‘eens in de cloud, altijd in de cloud’ niet langer opgaat. Steeds meer klanten kiezen voor flexi­bi­li­teit door hun workloads deels terug te verplaatsen naar on-premise systemen. Ondanks de groei­ende winst van grote cloud provi­ders is er een toene­mende zorg over de houdbaar­heid van deze groei op de lange termijn.

Waarom bedrijven kiezen voor repatriatie?

De ervaringen van GEICO en 37signals wijzen op enkele belang­rijke factoren die bijdragen aan deze keuze voor cloud repatriatie:

  1. Kosten van vpslag en AI: Opslag en AI zijn in de cloud relatief duur. Zowel GEICO als 37signals onder­vonden dat het opslaan van gegevens en draaien van appli­ca­ties op eigen infra­struc­tuur finan­cieel aantrek­ke­lijker werd.
  2. Vendor lock-in: Bedrijven willen flexi­bi­li­teit behouden en vrezen afhan­ke­lijk­heid van een enkele leveran­cier. Veel organi­sa­ties spreiden daarom hun data over meerdere cloudom­ge­vingen, maar dit brengt opera­ti­o­nele uitda­gingen met zich mee. Door bijvoor­beeld databases zelf te hosten in Kuber­netes, kunnen bedrijven hun data eenvoudig verplaatsen zonder vast te zitten aan één provider.
  3. Legacy appli­ca­ties: Het runnen van verou­derde appli­ca­ties in de cloud blijkt vaak duurder en ineffi­ci­ënter dan verwacht, vooral wanneer deze eenvoudig binnen de eigen infra­struc­tuur kunnen draaien.

Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven?

In Neder­land bevinden veel bedrijven zich nog in een fase waarin de cloud aanzien­lijke voordelen biedt, zoals schaal­baar­heid en flexi­bi­li­teit. Toch roept de beweging in de VS vragen op: kunnen we in Neder­land eenzelfde trend verwachten? Grote organi­sa­ties met stabiele groei­pa­tronen en voorspel­bare workloads zouden wel eens voordeel kunnen halen uit een eigen infra­struc­tuur of een combi­natie van publieke cloud en eigen infra­struc­tuur.. Voor kleinere bedrijven en start-ups blijft de cloud ongetwij­feld aantrek­ke­lijk, vanwege de vermin­derde complexi­teit en lage initiële kosten.

Ook de capaci­teit om te inves­teren speelt een belang­rijke rol. Grote organi­sa­ties, zoals die in de finan­ciële sector, hebben vaak de middelen om op lange termijn in eigen infra­struc­tuur te inves­teren. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een evenwicht tussen flexi­bi­li­teit en kosten­be­spa­ring, zou een hybride model een optie kunnen zijn.

Innovatie binnen de cloud

De discussie over cloud repatri­a­tion beperkt zich echter niet tot de keuze tussen cloud en on-premise. Er zijn nu ook nieuwe techno­lo­gieën beschik­baar binnen de cloud die verbe­terde presta­ties en kosten­be­spa­ringen kunnen bieden, zonder volledig afscheid te nemen van cloud compu­ting. Bedrijven kunnen gebruik­maken van oplos­singen zoals NVMe-gebaseerde opslag of eigen database-hosting binnen Kuber­netes. Dit stelt hen in staat om opera­ti­o­nele voordelen van de cloud te combi­neren met de prestatie- en kosten­voor­delen van een eigen infrastructuur.

De trend van cloud-repatri­ë­ring benadrukt dat bedrijven zich steeds bewuster worden van hun infra­struc­tuur­stra­tegie. De ervaring van bedrijven zoals GEICO en 37signals laat zien dat succes niet alleen afhangt van de locatie waar workloads draaien, maar ook van een goed doordachte strategie op het gebied van IT-infra­struc­tuur. Of een organi­satie nu kiest voor de cloud, on-premise of een hybride oplos­sing, de keuze moet gebaseerd zijn op speci­fieke bedrijfs­be­hoeften en econo­mi­sche overwe­gingen, niet alleen op industrietrends.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

15 weergaven

Gerelateerde berichten

Onderzoek: grote kloof in AI-vaardigheden onder werkend Nederland (met podcast)

Onderzoek: grote kloof in AI-vaardigheden onder werkend Nederland (met podcast)

‘AI-geletterdheid verplicht in 2025, maar ook ethiek is cruciaal’ (met podcast)

‘AI-geletterdheid verplicht in 2025, maar ook ethiek is cruciaal’ (met podcast)

Deze drie processen gaat GenAI in 2025 het meest transformeren

Deze drie processen gaat GenAI in 2025 het meest transformeren

TU-Eindhoven levert eerste lichting Artificial Intelligence & Engineering Systems afgestudeerden af

TU-Eindhoven levert eerste lichting Artificial Intelligence & Engineering Systems afgestudeerden af

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This