Werd jarenlang de cloud als de ultieme IT-oplossing werd gezien, inmiddels zijn er steeds meer signalen dat bedrijven in de Verenigde Staten — een markt die vaak een voorloper is van trends in Nederland — hun infrastructuur terugbrengen naar eigen beheer. Het concept van ‘cloud repatriation’, waarbij bedrijven hun workloads verplaatsen van publieke clouds naar on-premise of private cloud-omgevingen, wint aan populariteit.
Twee prominente voorbeelden zijn 37signals en GEICO tonen aan dat deze beweging niet slechts een trend is, maar voor sommige bedrijven inmiddels een strategische keuze is met aanzienlijke economische en operationele voordelen, zo meldt de website The New Stack.
Voorbeelden in de Verenigde Staten
David Heinemeier Hansson, oprichter van 37signals (het bedrijf achter Basecamp en Hey), kondigde onlangs aan volledig afscheid te nemen van AWS. De besparing die deze beslissing oplevert is naar schatting zo’n 2 miljoen dollar per jaar. Dit besluit benadrukt de stijgende kosten van cloud-gebruik en de vraag ie meer en meer bedrijven zich lijken te stellen is of deze kosten nog in verhouding staan tot de voordelen van een eigen infrastructuur.
Een vergelijkbare overstap is te zien bij GEICO, één van de grootste autoverzekeraars in de VS. GEICO is momenteel bezig met een uitgebreide herstructurering, waarbij diverse workloads terug naar on-premise worden verplaatst. Rebecca Weekly, VP van Platform en Infrastructuur Engineering bij GEICO, wees in het artikel op The New Stack op enkele pijnpunten van de cloud: de kosten waren meer dan verdubbeld en betrouwbaarheid liet te wensen over.
Deze cases hebben de discussie over cloudkosten en strategische infrastructuurkeuzes een stevige impuls gegeven. Een vergelijkbare discussie was bijvoorbeeld te horen tijdens het Evolve-event van data analytics- en AI-bedrijf Cloudera onlangs in New York. Daar werd duidelijk dat steeds meer bedrijven kiezen voor de public cloud voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties, maar deze vervolgens liever on-premise in gebruik nemen. Met andere woorden: een hybride aanpak waarbij men de snelheid en flexibiliteit van e publieke cloud probeert te combineren met de lagere kosten, stabiliteit en beschikbaarheid van een eigen IT-omgeving – zelfs als deze op cloud-principes is gebaseerd.
Zelfs cloud providers erkennen deze trend. Tijdens een recente hoorzitting in het Verenigd Koninkrijk stelde AWS dat de opvatting ‘eens in de cloud, altijd in de cloud’ niet langer opgaat. Steeds meer klanten kiezen voor flexibiliteit door hun workloads deels terug te verplaatsen naar on-premise systemen. Ondanks de groeiende winst van grote cloud providers is er een toenemende zorg over de houdbaarheid van deze groei op de lange termijn.
Waarom bedrijven kiezen voor repatriatie?
De ervaringen van GEICO en 37signals wijzen op enkele belangrijke factoren die bijdragen aan deze keuze voor cloud repatriatie:
- Kosten van vpslag en AI: Opslag en AI zijn in de cloud relatief duur. Zowel GEICO als 37signals ondervonden dat het opslaan van gegevens en draaien van applicaties op eigen infrastructuur financieel aantrekkelijker werd.
- Vendor lock-in: Bedrijven willen flexibiliteit behouden en vrezen afhankelijkheid van een enkele leverancier. Veel organisaties spreiden daarom hun data over meerdere cloudomgevingen, maar dit brengt operationele uitdagingen met zich mee. Door bijvoorbeeld databases zelf te hosten in Kubernetes, kunnen bedrijven hun data eenvoudig verplaatsen zonder vast te zitten aan één provider.
- Legacy applicaties: Het runnen van verouderde applicaties in de cloud blijkt vaak duurder en inefficiënter dan verwacht, vooral wanneer deze eenvoudig binnen de eigen infrastructuur kunnen draaien.
Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven?
In Nederland bevinden veel bedrijven zich nog in een fase waarin de cloud aanzienlijke voordelen biedt, zoals schaalbaarheid en flexibiliteit. Toch roept de beweging in de VS vragen op: kunnen we in Nederland eenzelfde trend verwachten? Grote organisaties met stabiele groeipatronen en voorspelbare workloads zouden wel eens voordeel kunnen halen uit een eigen infrastructuur of een combinatie van publieke cloud en eigen infrastructuur.. Voor kleinere bedrijven en start-ups blijft de cloud ongetwijfeld aantrekkelijk, vanwege de verminderde complexiteit en lage initiële kosten.
Ook de capaciteit om te investeren speelt een belangrijke rol. Grote organisaties, zoals die in de financiële sector, hebben vaak de middelen om op lange termijn in eigen infrastructuur te investeren. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een evenwicht tussen flexibiliteit en kostenbesparing, zou een hybride model een optie kunnen zijn.
Innovatie binnen de cloud
De discussie over cloud repatriation beperkt zich echter niet tot de keuze tussen cloud en on-premise. Er zijn nu ook nieuwe technologieën beschikbaar binnen de cloud die verbeterde prestaties en kostenbesparingen kunnen bieden, zonder volledig afscheid te nemen van cloud computing. Bedrijven kunnen gebruikmaken van oplossingen zoals NVMe-gebaseerde opslag of eigen database-hosting binnen Kubernetes. Dit stelt hen in staat om operationele voordelen van de cloud te combineren met de prestatie- en kostenvoordelen van een eigen infrastructuur.
De trend van cloud-repatriëring benadrukt dat bedrijven zich steeds bewuster worden van hun infrastructuurstrategie. De ervaring van bedrijven zoals GEICO en 37signals laat zien dat succes niet alleen afhangt van de locatie waar workloads draaien, maar ook van een goed doordachte strategie op het gebied van IT-infrastructuur. Of een organisatie nu kiest voor de cloud, on-premise of een hybride oplossing, de keuze moet gebaseerd zijn op specifieke bedrijfsbehoeften en economische overwegingen, niet alleen op industrietrends.
0 reacties