Generative AI (GenAI) gaat veel bedrijfsprocessen in verschillende markten transformeren. De snelle ontwikkeling van deze technologie en toepassingen ervan, dwingt organisaties er ook in te investeren, of het risico te lopen achterop te raken. Uit een rapport blijkt dat 82% van de ondervraagde bedrijven van plan is om AI-agenten in hun organisatie te introduceren in de komende drie jaar. AI-agenten, vooral GenAI, bieden namelijk grote kansen om digitale transformatietrajecten te versnellen, variërend van verhogen van de operationele efficiëntie tot het helpen van multichannel contactcenteragenten om de klantervaringen te verbeteren.
Richting een AI-gestuurde toekomst
Naarmate de technologie zich ontwikkelt, komen bedrijven onder een toenemende druk te staan om klanten en investeerders te laten zien dat ze voorop blijven lopen met innovaties. Daarom willen ze GenAI omarmen om extra waarde te creëren door traditionele processen te optimaliseren en om de klantervaringen te verbeteren. Daarbij dreigt echter het risico te investeren in technologie omwille van de technologie zelf, als ze hun adoptiestrategie niet met een duidelijk doel voor ogen beginnen. Twee jaar na de opkomst van ChatGPT zijn er al talloze toepassingen ontwikkeld en getest, waardoor de tijd voor experimenteren voorbij is.
In 2025 moeten bedrijven zich gaan richten op bewezen, waardegedreven toepassingen van GenAI die aansluiten bij de orgdoelstellingen. Zonder zo’n doelgerichte aanpak kunnen ze maar het topje van de ijsberg van de voordelen die GenAI te bieden heeft realiseren. Terwijl de klok tikt, moeten organisaties snel gaan bepalen op welke business cases ze zich moeten richten en hoe ze deze kunnen integreren in hun bedrijfsactiviteiten om waarde te creëren. Hier volgen drie van de meest impactvolle GenAI-toepassingen waarvan al is bewezen dat ze organisaties naar een hoger niveau kunnen tillen:
1. Centrale organisatiefuncties stroomlijnen
GenAI moet niet alleen gaan over het uitvinden van een nieuw wiel. Als eerste stap kunnen bedrijven zich beter richten op het verbeteren van centrale functies die ze al goed uitvoeren. Initiële toepassingen kunnen worden afgestemd op het stroomlijnen van kritische processen zoals administratie, documentverwerking en supply chain management. Deze zijn effectiever te maken met gerichte AI-modellen die zijn getraind op eigen datasets die de rijke context bieden die nodig is om specifieke functies met precisie te automatiseren.
Als gevolg hiervan gaan bedrijven in 2025 meer Small Language Models (SLM’s) omarmen. Deze aanpak is kosteneffectiever, eenvoudiger aanpasbaar en heeft minder parameters dan Large Language Models (LLM’s), waardoor ze beter geschikt zijn voor bepaalde processen. 56% van de bedrijven blijkt van plan te zijn om SLM’s in de komende drie jaar te gebruiken, wat de rol aantoont die ze zullen spelen in toekomstige GenAI-strategieën. Naarmate ze doorgaan met het creëren van SLM’s voor nieuwe toepassingen, zullen bedrijven in staat zijn om meer AI-oplossingen aan te sturen voor het stroomlijnen van andere bedrijfsprocessen.
2. Customer experience verbeteren
Customer experience (CX) is een andere belangrijke functie die organisaties met GenAI een stap verder kunnen brengen. GenAI-agents kunnen zowel het leven van serviceverleners makkelijker maken als hen helpen betere resultaten voor de organisatie te leveren. Nu moeten medewerkers van contactcenters vaak meerdere systemen doorzoeken voor de informatie die ze nodig hebben om klachten van klanten te behandelen, of een afspraak opnieuw in te plannen tijdens een ondersteuningsgesprek. Dit proces kost tijd, waardoor de klant langer moet wachten en hun ervaring verslechtert, vooral als ze gedwongen worden om eerdere gesprekken met andere teamleden te voeren.
Met een GenAI-assistent zijn tijdrovende werkzaamheden voor documentverwerking en informatieverzameling te automatiseren. Dit helpt mensen om ervaringen te leveren die veel verder gaan dan wat bellers verwachten, zodat organisaties hun klanten kunnen verrassen en blij maken. Het stelt serviceverleners tevens in staat om zich te richten op taken met een hogere waarde, zoals het opbouwen van relaties met klanten, waardoor ze meer werkplezier krijgen en minder snel een burn-out. Naarmate deze mogelijkheden zich ontwikkelen, zal het benutten van een mix van mensen en GenAI-agenten de klantervaring revolutioneren door middel van voorspellende analyse en procesautomatisering. Daardoor kunnen organisaties flexibel blijven en een groter concurrentievoordeel behalen.
3. Communicatievaardigheden verrijken
Ten slotte heeft GenAI echt potentieel om taalbarrières te verminderen en serviceverleners in staat te stellen klanten vanaf elke locatie te ondersteunen. Een recent rapport ontdekte dat AI een reductie van 90% in de vertaaltijd van documenten kan opleveren, wat resulteert in enorme efficiëntieverbeteringen. GenAI kan een vergelijkbare mogelijkheid gebruiken om taal automatisch te detecteren en reacties op veelvoorkomende vragen van klanten via webchat, e‑mail, sociale media en zelfs de telefoon te automatiseren. In veel gevallen hoeft de klant hierdoor niet eens meer met serviceverleners te praten. Dat verbetert niet alleen de klanttevredenheid door de oplossingstijd te versnellen, maar vergroot ook het bereik van de organisatie door verder te gaan dan traditionele communicatiekanalen mogelijk maken.
Menselijke serviceverleners kunnen ook AI-gestuurde spraakassistenten gaan gebruiken om gesprekken te vertalen tijdens live service-interacties. Daardoor kunnen ze met klanten praten zonder hun taal vloeiend te beheersen. Dit betekent dat in 2025 menselijke empathie en ervaring in het omgaan met complexe klantuitdagingen de belangrijkste vaardigheden zijn voor serviceverleners en niet het aantal talen dat ze spreken. Naarmate de toepassingen voor GenAI op dit gebied volwassen worden, kunnen organisaties de klantervaring naar een hoger niveau tillen door workflows te stroomlijnen en de tijd tvoor het oplossen van cases drastisch te verkorten.
Waarde genereren met AI
GenAI heeft een enorm potentieel om bedrijfsprocessen verder te transformeren, maar organisaties moeten wel verder gaan dan de experimenteerfase om deze kans te benutten. Naarmate er meer bewezen toepassingen beschikbaar komen, is het belangrijk dat bedrijven duidelijke, klantgerichte doelstellingen en een goed gedefinieerde routekaart hebben om ervoor te zorgen dat ze deze technologieën integreren op een manier die waarde creëert. Met een weloverwogen aanpak zijn ze namelijk beter in staat om de vruchten van GenAI te plukken en onderscheidende innovaties te creëren.
0 reacties