27 november 2024
0 Reactie(s)

27 november 2024

Onderzoek: ’75% van de Europese IT-leiders onzeker over NIS2-compliancevereisten’

Een recent IDC InfoBrief, gespon­sord door Insight Enter­prises, brengt de stevige uitda­gingen in kaart waarmee Europese organi­sa­ties worden gecon­fron­teerd bij het voldoen aan de cyber­be­vei­li­gings­re­gels van de NIS2-richt­lijn. De bevin­dingen tonen aan dat er onder IT-beslis­sings­ne­mers veel onzeker­heid bestaat over de compli­an­ce­ve­r­eisten, mede veroor­zaakt door interne obsta­kels die de voort­gang belem­meren. Deze uitda­gingen benadrukken de noodzaak van meer duide­lijk­heid en voorbe­rei­ding om effec­tief door het steeds veran­de­rende regel­ge­vings­land­schap te navigeren.

Gebrek aan bewustzijn of kennis van de eisen van de richtlijn

Organi­sa­ties worden gecon­fron­teerd met strenge finan­ciële sancties en persoon­lijke aanspra­ke­lijk­heid voor leiding­ge­venden bij het niet voldoen aan de NIS2-richt­lijn. Deze sancties omvatten boetes tot 10 miljoen euro of 2 procent van de wereld­wijde omzet, en kunnen leiden tot het intrekken van het recht voor leiding­ge­venden om nog leiding­ge­vende functies te bekleden.


Podcast: 75% van de Europese IT-leiders onzeker over NIS2-compliancevereisten

Uit het onder­zoek, dat kort voor de deadline van 17 oktober werd gehouden onder IT-managers en besluit­vor­mers in heel Europa, blijkt dat men zich over het algemeen niet bewust is van alle impli­ca­ties van de richt­lijn en hoe deze van invloed is op de dagelijkse activi­teiten van bedrijven in Europese organi­sa­ties. De belang­rijkste bevin­dingen tonen aan dat:

  • drie van de vier onder­vraagde Europese organi­sa­ties niet volledig op de hoogte zijn en geen gedetail­leerde kennis hebben van de NIS2-richtlijn.

Hoewel niet elke organi­sa­tie­laag gedetail­leerde kennis van de imple­men­tatie van NIS2 vereist, bestaat de onder­vraagde groep voorna­me­lijk uit IT-managers en direc­teuren in bedrijven met 59 – 999 werkne­mers. Van deze profes­si­o­nals wordt verwacht dat ze de NIS2-naleving binnen hun organi­satie aansturen of overzien.

Gebrekkige afstemming tussen C‑Suite en IT-management

Het onder­zoek wijst op een duide­lijke kloof in commu­ni­catie en afstem­ming tussen het uitvoe­rend niveau en IT-managers binnen bedrijven. De resul­taten tonen een discre­pantie tussen de perceptie van de CEO’s over de gereed­heid van hun organi­satie en de opvat­tingen mening van hun eigen IT-teams. Terwijl de C‑Suite compli­ance als een hoge priori­teit beschouwt, wordt deze overtui­ging niet gedeeld door IT-managers. Velen geven aan dat de organi­satie volgens hen compli­ance nog onvol­doende serieus neemt. Uit het onder­zoek blijkt dat:

  • 46% van de Europese CEO’s het verbe­teren van de risico­ma­na­ge­ment­hou­ding ziet als de eerste priori­teit … maar 42% van de IT- en bevei­li­gings­ma­na­gers geeft aan dat hun directie (C‑Suite) zich niet bezig­houdt met NIS2-compliance.

Gevraagd naar de redenen waarom de C‑Suite zich niet bezig­houdt met NIS2-compli­ance blijkt dat:

  • de raad van bestuur zich alleen op de zaken en groei richt; compli­ance is een lage priori­teit (43%) 
  • de raad van bestuur weinig inzicht heeft in cyberbeveiligingsrisico’s en hoe deze verband houden met het bedrijf (33%)
  • de raad van bestuur niet in staat is om techni­sche overwe­gingen te begrijpen (30%)
  • het bestuur zich weinig bewust is van het risico op cyber­be­vei­li­ging (28%)

Gebrek aan interne expertise om compliance-taken uit te voeren

Een ander tekort dat uit de bevin­dingen van het onder­zoek naar voren komt, is dat van het perso­neel in de organi­satie. Gevraagd naar problemen die het vermogen van hun organi­satie om aan de richt­lijn te voldoen in de weg staan, noemden de onder­vraagden “mense­lijke factoren, zoals een gebrek aan voldoende technisch perso­neel” als een top drie uitda­ging. Uit de resul­taten blijkt verder dat:

  • 57% aangeeft dat hun interne teams overwel­digd worden door de workload op het gebied van naleving
  • 52% toegeeft dat ze niet over de interne vaardig­heden beschikken om volledig compliant te worden.

Het onver­mogen van veel organi­sa­ties om te voldoen aan de techni­sche perso­neels­be­hoeften rond NIS2-compli­ance wordt verder geïllu­streerd door het feit dat 54% verwacht binnen de komende twee jaar de hulp in te roepen van een managed security services provider.

“Ondanks dat de deadline voor NIS2-compli­ance is verstreken, onthult deze Infobrief een kritiek tekort in de inspan­ningen van veel organi­sa­ties om aan de standaarden te voldoen,” aldus Rob O’Connor, CISO en Security Techno­logy Lead bij Insight. “De resul­taten van het onder­zoek wijzen op een alarme­rend gebrek aan priori­teit­stel­ling en bewust­zijn onder C‑suite execu­tives met betrek­king tot cyber­be­vei­li­gings­na­le­ving, zoals waarge­nomen door IT-manage­ment. Daarnaast onder­strepen de bevin­dingen het gebrek aan interne exper­tise die nodig is om compli­ance te bereiken, waardoor men steeds meer vertrouwt op externe ondersteuning.”

O’Connor voegt hieraan toe: “Als toonaan­ge­vende Solutions Integrator zien we een toename in verzoeken om cyber­be­vei­li­gings­ad­viezen om te voldoen aan de hoge eisen van NIS2-compli­ance. Hoewel de wetge­ving misschien nog niet in alle landen wette­lijk is vastge­legd, moeten deze resul­taten organi­sa­ties wakker schudden en hen eraan herin­neren dat ze onmid­del­lijk hun eigen deadlines voor NIS2-compli­ance moeten vaststellen.”

Hoewel de NIS2-richt­lijn op 17 oktober in heel Europa van kracht werd als gemeen­schap­pe­lijke aanpak voor bevei­li­gings­na­le­ving binnen de Europese Unie, hebben tot nu toe slechts zes EU-landen NIS2 in hun wetge­ving opgenomen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

3 weergaven

Gerelateerde berichten

Drie op de vijf CIO’s vinden dat ze meer over AI zouden moeten weten

Drie op de vijf CIO’s vinden dat ze meer over AI zouden moeten weten

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This