27 januari 2025
0 Reactie(s)

27 januari 2025

AI-Maturity Matrix geeft indicatie hoe landen zijn voorbereid op AI

Welke econo­mieën zijn goed voorbe­reid op de uitda­gingen en kansen die AI met zich meebrengt? Een recent rapport van Boston Consul­ting Group (BCG), getiteld ‘The AI Maturity Matrix’, biedt inzicht in de – zeg maar – volwas­sen­heid van 73 econo­mieën als het gaat om AI-adoptie.

AI wordt beschouwd als een techno­logie die de toekomst van econo­mi­sche ontwik­ke­ling in belang­rijke mate zal bepalen. Business managers verwachten signi­fi­cante impact op opera­ties en waarde­cre­atie in de komende jaren, en wereld­wijde uitgaven aan AI zullen meer dan verdub­belen tot $632 miljard tegen 2028, aldus het advies­bu­reau. Dit benadrukt het belang van AI als een econo­mi­sche priori­teit wereldwijd.


Podcast: AI Maturity Matrix

Het rapport van BCG evalu­eert zoals gezegd 73 econo­mieën op hun volwas­sen­heid voor AI-adoptie, met name hun vermogen om AI-vaardig­heden te ontwik­kelen, moderne infra­struc­tuur op te zetten en voldoende inves­te­ringen en R&D te stimu­leren om compe­ti­tief te blijven. Het rapport intro­du­ceert hiertoe de AI-Maturity Matrix, die econo­mieën classi­fi­ceert op basis van hun bloot­stel­ling aan door AI veroor­zaakte ontwik­ke­lingen en hun ‘maturity’ om deze kansen te benutten.

Belangrijkste bevindingen

Het rapport identi­fi­ceert zes arche­typen van AI-adoptie, gebaseerd op de combi­natie van bloot­stel­ling en maturity:

  1. AI-Pioniers: Econo­mieën die hoog scoren op zowel bloot­stel­ling als maturity. Deze groep omvat Canada, China, Singapore, het Verenigd Konink­rijk en de Verenigde Staten. Ze zijn voorlo­pers in AI-innovatie, talen­t­ont­wik­ke­ling en regulatie.
  2. AI-Strij­ders: Econo­mieën met een relatief hoge AI-maturity, maar minder bloot­ge­steld aan AI-versto­ringen. Dit omvat zowel geves­tigde econo­mieën als opkomende econo­mieën zoals India, Saoedi-Arabië en de VAE.
  3. AI-Practi­ti­o­ners: Een diverse groep econo­mieën op verschil­lende niveaus van econo­mi­sche vooruit­gang, die AI op een matig tempo adopteren.
  4. AI-Opkomers: Econo­mieën in de vroege stadia van AI-adoptie, die funda­men­tele strate­gieën en infra­struc­tuur moeten ontwik­kelen om basis­ni­veaus van AI-integratie en compe­ti­ti­vi­teit te bereiken.

Blootstelling en maturity

Bloot­stel­ling aan AI wordt gedefi­ni­eerd als het poten­tieel van AI om een sector in een economie positief of negatief te beïnvloeden. Het rapport identi­fi­ceert zes sectoren die het meest bloot­staan aan AI-gedreven veran­de­ringen: infor­matie en commu­ni­catie, hoogtech­no­lo­gi­sche goederen, detail­handel, finan­ciële diensten, publieke diensten en de productie van motorvoertuigen.

Econo­mieën met een hoge concen­tratie van deze sectoren, zoals Luxem­burg, Hongkong en Singapore, zijn het meest bloot­ge­steld aan AI-versto­ringen. In tegen­stel­ling hiermee zijn econo­mieën met sectoren zoals bouwnij­ver­heid, landbouw en meubel­pro­ductie, zoals Indonesië, India en Ethiopië, minder blootgesteld.

Maturity rondom AI wordt beoor­deeld aan de hand van zes dimen­sies: ambitie, vaardig­heden, beleid en regule­ring, inves­te­ringen, onder­zoek en innovatie, en ecosys­teem. Het rapport gebruikt de ASPIRE-index om deze dimen­sies te meten.

Hoewel veel econo­mieën hoge ambities hebben om AI te adopteren, is er een signi­fi­cante kloof tussen ambities en concrete acties. Econo­mieën als de Verenigde Staten en Singapore scoren hoog op vaardig­heden en R&D, terwijl andere econo­mieën achter­blijven in inves­te­ringen en innovatie.

Archetypen van AI-adoptie

Het rapport identi­fi­ceert zes arche­typen van AI-adoptie:

  1. AI-Pioniers: Voorlo­pers in AI-adoptie met sterke infra­struc­tuur en diver­si­teit in sectoren.
  2. Stabiele strij­ders: Econo­mieën met hoge bloot­stel­ling maar ook hoge maturity, meestal geves­tigde Europese economieën.
  3. Opkomende strij­ders: Econo­mieën met lagere bloot­stel­ling maar sterke overheids­steun voor AI-adoptie.
  4. Gelei­de­lijke practi­ti­o­ners: Voorna­me­lijk midden-inkomenseco­no­mieën die AI op een matig tempo adopteren.
  5. Bloot­ge­stelde practi­ti­o­ners: Econo­mieën die kwets­baar zijn voor AI-versto­ringen vanwege hoge bloot­stel­ling en lage maturity.
  6. AI-opkomers: Econo­mieën in de vroege stadia van AI-adoptie die funda­men­tele strate­gieën en infra­struc­tuur moeten ontwikkelen.

De AI-Maturity Matrix van BCG biedt een gedetail­leerd kader voor het begrijpen van de maturity van verschil­lende econo­mieën voor AI-adoptie. Het rapport benadrukt het belang van zowel bloot­stel­ling als maturity en biedt aanbe­ve­lingen voor elk arche­type om hun positie in de AI-landschap te versterken. Door deze inzichten te gebruiken, kunnen overheden en bedrijven beter voorbe­reid zijn op de toekom­stige uitda­gingen en kansen die AI met zich meebrengt.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

11 weergaven

Gerelateerde berichten

Volgens IT-leiders in de maakindustrie helpt de combinatie van AI en low-code om sneller te innoveren

Volgens IT-leiders in de maakindustrie helpt de combinatie van AI en low-code om sneller te innoveren

SAP lanceert Business Data Cloud voor enterprise databeheer

SAP lanceert Business Data Cloud voor enterprise databeheer

‘Nieuwe regelgeving verhoogt werkdruk voor IT- en security professionals’

‘Nieuwe regelgeving verhoogt werkdruk voor IT- en security professionals’

OpenEuroLLM-project ontwikkelt nieuwe generatie foundational AI-modellen

OpenEuroLLM-project ontwikkelt nieuwe generatie foundational AI-modellen

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This