15 mei 2025
0 Reactie(s)

15 mei 2025

AI in de gemeenteraad: Zoetermeer verlengt MAAT voor verbeterde zoekfunctionaliteit

Het afgelopen jaar maakte de gemeente Zoeter­meer gebruik van AI-systeem MAAT om raads­in­for­matie beter vindbaar te maken en besluit­vor­ming beter inzich­te­lijk te maken met bijvoor­beeld de ingebouwde tijdlijn­func­ti­o­na­li­teit. Onlangs heeft de gemeente het vertrouwen uitge­sproken en besloten de samen­wer­king met AethiQs (het bedrijf achter MAAT) te verlengen. Daarmee blijft MAAT voor inwoners, raads­leden en griffie openbaar beschik­baar tot en met de nieuwe verkie­zingen en de zomer van 2026. In totaal draait MAAT momen­teel bij 10 gemeenten op het raadsinformatiesysteem.

Waarom AI in de gemeenteraad?

Begin 2024 toonde een onder­zoek van NOS-Nieuw­suur aan dat in bijna de helft van de Neder­landse gemeen­te­raden raads­in­for­matie ‘moeilijk vindbaar of onvol­ledig’ is. Dat nieuws legde de vinger op dezelfde zere plek die Zoeter­meer nu met MAAT oplost: een goed functi­o­ne­rende infor­ma­tie­voor­zie­ning is cruciaal voor raads­leden om hun wette­lijke taken van verte­gen­woor­digen, kader­stel­ling en controle goed uit te voeren.

Traditionele methoden schieten tekort

Ondanks jaren­lange verbe­ter­ini­ti­a­tieven blijft het vindbaar­heids­pro­bleem hardnekkig. Dit komt doordat aange­dragen tradi­ti­o­ne­lere oplos­singen –verbe­te­ringen van klassieke keyword-based zoekma­chines en/​of domein­spe­ci­fieke aanpakken – onvol­doende aansluiten bij waar gebrui­kers problemen ervaren.

Bij derge­lijke oplos­singen moet je namelijk nog steeds een ‘ervaren gebruiker zijn’, ‘de precieze formu­le­ring weten van waar je naar op zoek bent’ en ‘urenlang verga­de­ringen terug­kijken op zoek naar waar iets besproken is’. Met als gevolg dat raads­leden en inwoners zich een spoor­zoeker voelen in de digitale raadsinformatie.

Hoe werkt de verbeterde zoekfunctionaliteit met MAAT

De AI in MAAT heeft als zoekfunc­ti­o­na­li­teit ten opzichte van het raads­in­for­ma­tie­sys­teem iBabs een aantal voordelen. Zo is het toleranter voor spel- en typfouten, vindt het ook aanver­wante termen en/​of synoniemen en zoekt het op paragraaf­ni­veau nauwkeurig in raads­stukken. Dankzij de ‘seman­ti­sche kunst­ma­tige intel­li­gentie’ begrijpt MAAT bijvoor­beeld varianten op zoektermen als ‘jeugd­zorg’ <-> ‘jeugd-zorg’ <-> ‘jeugd zorg’, en enkel­vou­dige en meervou­dige formu­le­ringen als ‘Burger­ini­ti­a­tief meiden­avond’ <-> ‘Burger­ini­ti­a­tief meidenavonden’.

In de oude situatie moest een gebruiker exact weten hoe een term letter­lijk in de titel van een document of agenda­punt voorkwam; een kleine spelfout of afkor­ting betekent daarmee al het missen van relevante resul­taten. Met MAAT verschuift de manier van zoeken daarmee van zoeken op ‘exacte match’ naar zoeken op ‘betekenis-match’.

Uitgebreid zoeken in vergaderingen

Een tweede aanvul­ling is de uitbrei­ding van het zoeken in verga­de­ringen. Bij een nieuwe raads­ver­ga­de­ring wordt namelijk automa­tisch een letter­lijk verslag van wat besproken is gemaakt met AI. Dit dient vervol­gens als basis om direct terug te kunnen vinden, op de seconde nauwkeurig, wanneer iets besproken is in de verga­de­ring, en het fragment kan met één klik bekeken worden.

Stel: een inwoner wil weten wanneer voor het laatst is gesproken over de visie op hun gemeente genaamd ‘Zoeter­meer 2040’. Hij typt de termen in MAAT, klikt op de raads­ver­ga­de­ring van 17 maart 2025 en springt direct naar 00:31:49 in de video waar een raadslid de visie noemt. Eén klik, direct terug­luis­teren – zonder door uren beeld­ma­te­riaal te scrollen.

Meer context middels de automatische chronologische tijdlijn

Tot slot zorgt een automa­ti­sche chrono­lo­gi­sche tijdlijn­weer­gave voor een andere kijk op de resul­taten. In één oogop­slag is namelijk veel context beschik­baar en worden verschil­lende documenten, agenda­punten en trans­cripten gekop­peld aan de relevante verga­de­ring. Dit geeft als het ware een kijk op het doorlopen proces en hoe opvol­ging is gegeven aan stappen uit het verleden. Een handige tool voor raads­leden om hun contro­le­rende taak sneller en eenvou­diger uit te voeren.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

11 weergaven

Gerelateerde berichten

SAP: wie niet inzet op agentic AI, verliest controle over de supplychain

SAP: wie niet inzet op agentic AI, verliest controle over de supplychain

Adviesraad Internationale Vraagstukken: ‘Stel democratische waarden centraal in internationale AI-strategie’

Adviesraad Internationale Vraagstukken: ‘Stel democratische waarden centraal in internationale AI-strategie’

‘Ondanks groeiende interesse in AI, besteden bedrijven jaarlijks miljoenen aan PowerPoint’

‘Ondanks groeiende interesse in AI, besteden bedrijven jaarlijks miljoenen aan PowerPoint’

AccuWeather maakt zijn Lightning Network dataset over bliksem en onweer beschikbaar voor AI-toepassingen

AccuWeather maakt zijn Lightning Network dataset over bliksem en onweer beschikbaar voor AI-toepassingen

Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This