De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) hebben een gezamenlijke publicatie gepresenteerd, getiteld ‘Generatieve AI: een transformatieve impact op cybersecurity’. Hierin beschrijven zij de opkomende uitdagingen die generatieve AI met zich meebrengt voor de cyberveiligheid en bieden zij een nieuw model om deze uitdagingen te adresseren.
De ontwikkeling van generatieve AI is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Denk aan de opkomst van geavanceerde chatbots en AI-tools die afbeeldingen en video’s genereren. Maar generatieve AI gaat verder: het kan nu ook programmeercode schrijven en dat opent de deur naar nieuwe vormen van misbruik. De toegankelijkheid en schaalbaarheid van AI maken het eenvoudiger voor statelijke actoren en cybercriminelen om deze technologie te gebruiken voor kwaadwillende doeleinden.
Noodzaak voor een nieuwe benadering
Volgens de AIVD en RDI vragen deze snelle ontwikkelingen om een nieuwe aanpak binnen het domein van cybersecurity. De organisaties willen bedrijven en instellingen helpen om de complexe relatie tussen generatieve AI en cyberweerbaarheid beter te begrijpen, zodat zij tijdig de juiste maatregelen kunnen nemen om zich te beschermen tegen deze bedreigingen.
“De impact van generatieve AI is dusdanig groot dat aanvullende expertise en investeringen nodig zijn om Nederland digitaal weerbaar te houden”, zegt Bas Dunnebier, Chief Science & Technology Officer bij de AIVD, in de publicatie. Hij introduceert daarbij het AI Cybersecurity Kwadrant, een analysetool waarmee organisaties effectievere risicoanalyses kunnen uitvoeren in de context van AI-gedreven bedreigingen.
AI Cybersecurity Kwadrant
Het door de AIVD en RDI ontwikkelde AI Cybersecurity Kwadrant biedt een analytisch kader waarmee organisaties de risico’s van generatieve AI beter in kaart kunnen brengen. Deze tool helpt niet alleen om de directe impact van AI-gebaseerde aanvallen te identificeren, maar ook om de bredere gevolgen voor de digitale infrastructuur te evalueren.
Angeline van Dijk, Inspecteur-generaal van de RDI, benadrukt dat het kwadrant bedrijven en overheidsinstellingen helpt om inzicht te krijgen in mogelijke risico’s en kwetsbaarheden: “Wij staan naast onze medeoverheden en bedrijven om hen te ondersteunen bij het versterken van hun cyberveiligheid. Het kwadrant biedt een eerste, noodzakelijke stap om samen Nederland veilig verbonden te houden.”
Vervolgstappen voor digitale weerbaarheid
Het AI Cybersecurity Kwadrant vormt slechts het begin van een bredere reeks initiatieven. De AIVD en RDI zullen het komende jaar verschillende factsheets en aanvullende publicaties uitbrengen, gericht op het verder verduidelijken van de risico’s die generatieve AI met zich meebrengt en het versterken van de nationale digitale weerbaarheid.
Met de publicatie benadrukken de AIVD en RDI dat Nederland klaar moet zijn voor de transformatieve impact van generatieve AI op het gebied van cyberveiligheid. Investeren in expertise en het implementeren van innovatieve tools zoals het AI Cybersecurity Kwadrant zijn cruciale stappen in deze ontwikkeling.
0 reacties