13 februari 2025
0 Reactie(s)

13 februari 2025

Driekwart CEO’s en Commissarissen: Organisatie niet in staat om te gaan met gevolgen geopolitiek

Slechts 26 procent van alle CEO’s en commis­sa­rissen wereld­wijd verwacht dat hun organi­satie in het aanko­mende jaar succesvol het hoofd kan bieden aan de gevolgen van geopo­li­tieke spanningen, zoals een eventuele handels­oorlog en/​of hogere in- en uitvoer­ta­rieven. Dit blijkt uit de jaarlijkse CEO & Board Confi­dence Monitor uitge­voerd door execu­tive search en leader­ship consul­tancy firma Heidrick & Strug­gles onder 930 CEO’s en commis­sa­rissen wereld­wijd. Een ander belang­rijk aandachts­ge­bied is kunst­ma­tige intel­li­gentie, waarvan slechts een derde van de onder­vraagden denkt dat hun organi­satie de uitwer­king hiervan in 2025 met goed gevolg kan managen.

Onzekerheid rond geopolitieke ontwikkelingen

De onzeker­heid rond geopo­li­tieke ontwik­ke­lingen overscha­duwt andere strate­gi­sche priori­teiten. CEO’s en commis­sa­rissen noemen econo­mi­sche insta­bi­li­teit (58 procent) en geopo­li­tieke spanningen (44 procent) als de meest urgente uitda­gingen voor hun organi­satie in 2025. Ten opzichte van een jaar geleden nam vooral het belang van cyber­se­cu­rity (+8 procent), een veran­de­rende markt­dy­na­miek (+6 procent) en kunst­ma­tige intel­li­gentie (+5 procent) toe.

“Hoge invoer­ta­rieven, groeiend isola­ti­o­nisme en handels­oor­logen creëren een klimaat van onzeker­heid,” zegt Imke Lampe, Managing Partner van Heidrick & Strug­gles Neder­land. “Het is wat dat betreft geen verras­sing dat de onder­vraagde CEO’s en commis­sa­rissen het meest onzeker zijn over het vermogen van hun organi­satie om relatief recente uitda­gingen, zoals geopo­li­tieke spanningen en kunst­ma­tige intel­li­gentie het hoofd te bieden.”

Veranderende omstandigheden

Ondanks deze uitda­gingen zijn er ook positieve ontwik­ke­lingen. Maar liefst 62 procent van de CEO’s en commis­sa­rissen is optimis­tisch over de presta­ties van hun organi­satie op het gebied van gover­nance en maatschap­pe­lijk verant­woord onder­nemen (CSR). Cyber­se­cu­rity blijft een aandachts­punt, al oordeelt vijftig procent van de bestuur­ders goed in staat zijn het hoofd te bieden aan cyberrisico’s.

“Deze ontwik­ke­lingen wijzen op een sterke basis voor verdere groei, mits organi­sa­ties erin slagen hun techno­lo­gi­sche en geopo­li­tieke uitda­gingen aan te pakken,” aldus Lampe. “Tegelij­ker­tijd zien we dat veel organi­sa­ties nog altijd in staat zijn zich aan te passen aan veran­de­rende omstan­dig­heden en hun aandacht te richten op de meest prangende uitda­gingen. De vorde­ringen die zij het afgelopen jaar hebben gemaakt op het gebied van gover­nance, CSR en cyber­se­cu­rity zijn hiervan een mooi bewijs. De volgende stap is deze veerkracht door te trekken naar nieuwe risico’s zoals AI en geopo­li­tieke instabiliteit.”

Strategische doelstellingen

Mede onder druk van eerder­ge­noemde uitda­gingen verwacht maar liefst veertig procent van de onder­vraagde CEO’s en commis­sa­rissen dat hun organi­satie de strate­gi­sche doelen voor 2025 niet gaat halen. Ook wat betreft het toekom­stige succes van de organi­satie zijn veel onder­vraagden kritisch. Zo heeft slechts 53 procent van hen vertrouwen in het vermogen van hun organi­satie om direc­tie­leden aan te trekken, te ontwik­kelen en te behouden. Één op de zes respon­denten heeft daarnaast geen vertrouwen in de CEO-opvol­gings­stra­tegie van hun organi­satie. Bij het werven van commis­sa­rissen geldt dit voor een achtste van hen.

“In een snel veran­de­rende wereld verliezen veel organi­sa­ties de lange termijn uit het oog,” conclu­deert Lampe. “Ondanks dat het selec­teren van nieuwe direc­tie­leden een van de belang­rijkste verant­woor­de­lijk­heden van de Raad van Commis­sa­rissen is, staat het nog altijd laag op hun priori­tei­ten­lijst. Een robuuste opvol­gings­stra­tegie en het inves­teren in digitale vaardig­heden zijn cruciaal voor de conti­nu­ï­teit van organisaties.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

5 weergaven

Gerelateerde berichten

Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This