Slechts 26 procent van alle CEO’s en commissarissen wereldwijd verwacht dat hun organisatie in het aankomende jaar succesvol het hoofd kan bieden aan de gevolgen van geopolitieke spanningen, zoals een eventuele handelsoorlog en/of hogere in- en uitvoertarieven. Dit blijkt uit de jaarlijkse CEO & Board Confidence Monitor uitgevoerd door executive search en leadership consultancy firma Heidrick & Struggles onder 930 CEO’s en commissarissen wereldwijd. Een ander belangrijk aandachtsgebied is kunstmatige intelligentie, waarvan slechts een derde van de ondervraagden denkt dat hun organisatie de uitwerking hiervan in 2025 met goed gevolg kan managen.
Onzekerheid rond geopolitieke ontwikkelingen
De onzekerheid rond geopolitieke ontwikkelingen overschaduwt andere strategische prioriteiten. CEO’s en commissarissen noemen economische instabiliteit (58 procent) en geopolitieke spanningen (44 procent) als de meest urgente uitdagingen voor hun organisatie in 2025. Ten opzichte van een jaar geleden nam vooral het belang van cybersecurity (+8 procent), een veranderende marktdynamiek (+6 procent) en kunstmatige intelligentie (+5 procent) toe.
“Hoge invoertarieven, groeiend isolationisme en handelsoorlogen creëren een klimaat van onzekerheid,” zegt Imke Lampe, Managing Partner van Heidrick & Struggles Nederland. “Het is wat dat betreft geen verrassing dat de ondervraagde CEO’s en commissarissen het meest onzeker zijn over het vermogen van hun organisatie om relatief recente uitdagingen, zoals geopolitieke spanningen en kunstmatige intelligentie het hoofd te bieden.”
Veranderende omstandigheden
Ondanks deze uitdagingen zijn er ook positieve ontwikkelingen. Maar liefst 62 procent van de CEO’s en commissarissen is optimistisch over de prestaties van hun organisatie op het gebied van governance en maatschappelijk verantwoord ondernemen (CSR). Cybersecurity blijft een aandachtspunt, al oordeelt vijftig procent van de bestuurders goed in staat zijn het hoofd te bieden aan cyberrisico’s.
“Deze ontwikkelingen wijzen op een sterke basis voor verdere groei, mits organisaties erin slagen hun technologische en geopolitieke uitdagingen aan te pakken,” aldus Lampe. “Tegelijkertijd zien we dat veel organisaties nog altijd in staat zijn zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en hun aandacht te richten op de meest prangende uitdagingen. De vorderingen die zij het afgelopen jaar hebben gemaakt op het gebied van governance, CSR en cybersecurity zijn hiervan een mooi bewijs. De volgende stap is deze veerkracht door te trekken naar nieuwe risico’s zoals AI en geopolitieke instabiliteit.”
Strategische doelstellingen
Mede onder druk van eerdergenoemde uitdagingen verwacht maar liefst veertig procent van de ondervraagde CEO’s en commissarissen dat hun organisatie de strategische doelen voor 2025 niet gaat halen. Ook wat betreft het toekomstige succes van de organisatie zijn veel ondervraagden kritisch. Zo heeft slechts 53 procent van hen vertrouwen in het vermogen van hun organisatie om directieleden aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden. Één op de zes respondenten heeft daarnaast geen vertrouwen in de CEO-opvolgingsstrategie van hun organisatie. Bij het werven van commissarissen geldt dit voor een achtste van hen.
“In een snel veranderende wereld verliezen veel organisaties de lange termijn uit het oog,” concludeert Lampe. “Ondanks dat het selecteren van nieuwe directieleden een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de Raad van Commissarissen is, staat het nog altijd laag op hun prioriteitenlijst. Een robuuste opvolgingsstrategie en het investeren in digitale vaardigheden zijn cruciaal voor de continuïteit van organisaties.”
0 reacties