Uit een recente enquête van Gartner onder 451 senior technologische leiders blijkt dat 45% van de CIO’s in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) de verantwoordelijkheid draagt voor de AI-strategie binnen hun onderneming. Ondanks de toegenomen aandacht voor kunstmatige intelligentie (AI) staan CIO’s voor vier opkomende uitdagingen die de waardecreatie met AI bemoeilijken.
1. Zakelijke voordelen van AI komen niet altijd tot uitdrukking
Om waarde te genereren met generatieve AI (GenAI) moeten werknemers deze tools consequent in hun werkprocessen integreren. Volgens een onderzoek van Gartner bespaarden medewerkers in EMEA gemiddeld 3,37 uur per week door GenAI te gebruiken. Echter, niet elke werknemer haalt dezelfde voordelen uit het gebruik van AI, wat kan afhangen van persoonlijke interesse, adoptieniveau en complexiteit van hun functie.
AI-georiënteerde organisaties richten zich niet alleen op productiviteit, maar ook op operationele en procesmatige verbeteringen, zoals het automatiseren van bedrijfsprocessen en het herontwerpen van functies om samen te werken met AI-tools. Daryl Plummer, Distinguished VP Analyst bij Gartner, adviseert CIO’s om AI-voordelen als een portfolio te beheren: “Bepaal de omvang van je inzet per voordeel en beheer de risico’s en opbrengsten binnen dit portfolio.”
2. De kosten van AI kunnen snel uit de hand lopen
Volgens een Gartner-enquête geeft meer dan 90% van de CIO’s aan dat kostenbeheersing hen beperkt in het realiseren van AI-waarde. Gartner schat dat zonder goed kosteninzicht CIO’s een foutmarge van 500% tot 1.000% kunnen maken in hun kostenberekeningen.
Plummer waarschuwt CIO’s: “Begrijp de kostencomponenten en prijsopties van AI, en test hoe de kosten zullen schalen, niet alleen hoe de technologie werkt.” Een grondige analyse van kostenstructuren en het onderhandelen met leveranciers kan de kosten beheersbaar houden en de kans op waardecreatie vergroten.
3. De brede aanwezigheid van data en AI creëert nieuwe uitdagingen en risico’s
Nu AI en data wijdverspreid zijn binnen ondernemingen, zijn deze niet langer gecentraliseerd in de IT-afdeling. Slechts 35% van de AI-capaciteiten wordt door IT-teams gebouwd, wat een nieuwe aanpak vereist om data en AI-governance te waarborgen.
Plummer introduceert het concept van een “tech sandwich”: de basis bestaat uit gecentraliseerde data en AI van IT, de top uit decentrale data en AI, en daartussen de TRiSM-technologieën (Trust, Risk, and Security Management) voor veilige en schaalbare AI. Volgens Mullery zouden AI-steady organisaties (met minder dan tien AI-initiatieven) deze “tech sandwich” kunnen beheren met menselijke teams en commissies, terwijl AI-accelerated organisaties TRiSM-technologieën zouden inzetten.
4. Invloed van AI op prestaties en welzijn van werknemers
Het gebruik van AI kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op de prestaties en het welzijn van medewerkers. Terwijl sommigen enthousiast zijn over AI, kunnen anderen zich bedreigd of jaloers voelen, wat tot onbedoelde gedragsuitkomsten kan leiden. Slechts 13% van de EMEA-CIO’s houdt rekening met mogelijke negatieve effecten van GenAI op het welzijn van medewerkers.
Mullery benadrukt het belang van change management bij het beheren van deze gedragsuitkomsten: “Organisaties moeten gedragsuitkomsten met dezelfde zorgvuldigheid managen als technologische en zakelijke uitkomsten.” Door werknemers actief te betrekken en AI als een positieve aanvulling te presenteren, kunnen organisaties een gezondere werkdynamiek rondom AI bevorderen.
De opkomst van AI brengt onvermijdelijk nieuwe uitdagingen voor CIO’s met zich mee, van kostenbeheersing tot werknemerswelzijn. Door AI-voordelen strategisch te beheren, kosten nauwkeurig te analyseren, een robuuste governance-structuur op te zetten en oog te hebben voor de menselijke impact, kunnen CIO’s AI veilig en effectief schalen.
0 reacties