De Europese Unie heeft deze week het InvestAI-initiatief gelanceerd. Het heeft als doel 200 miljard euro te mobiliseren voor investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Dit initiatief, aangekondigd tijdens de AI Action Summit in Parijs, omvat een nieuw Europees fonds van 20 miljard euro voor grote AI-datacenters. De plannen hebben direct tot discussie geleid. Is de achterstand van Europa op de VS en China niet al veel te groot? Zijn investeringen met belaste nageld wel de beste wel? Of kunnen we beter voor een federated aanpak kiezen?
Het InvestAI-initiatief is ontworpen om Europa te positioneren als een leider in AI-innovatie. Door middel van een publiek-private samenwerking hoopt de EU de ontwikkeling van geavanceerde AI-modellen te stimuleren, wat essentieel is voor sectoren zoals gezondheidszorg, onderzoek en innovatie. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte bij haar aankondiging van het fonds dat AI een kracht voor goed en groei kan zijn, mits het op de juiste manier wordt benaderd.
Het initiatief zal vier grote AI-datacenters financieren, gespecialiseerd in het trainen van complexe, zeer grote AI-modellen. Deze grote AI-datacenters zullen beschikken over ongeveer 100.000 AI-chips van de nieuwste generatie, wat ongeveer vier keer meer is dan de huidige AI-fabrieken. Om welke professoren het zal gaan is onduidelijk. Ook niet of men hierbij zal kijken anar bijvoorbeeld Europese bedrijven als Tachyum, dat voor AI geoptimaliseerde processoren ontwikkeld. De financiering zal afkomstig zijn van bestaande EU-fondsen zoals het Digital Europe Program en Horizon Europe, aangevuld met bijdragen van lidstaten.
Niet onomstreden
Waar veel mensen enthousiast zijn over het feit dat de EU AI nu niet alleen verbaal ondersteund, maar ook met investeringen, is er ook kritiek. Belangrijke kritiekpunten op InvestAI komen onder andere van Max Schulze van de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA). Hij wijst op het enorme energieverbruik van de geplande datacenters en de impact hiervan op de duurzaamheidsdoelen van Europa. De investering in AI-infrastructuur zou kunnen leiden tot een vertraagde decarbonisatie van andere sectoren, aangezien hernieuwbare energiebronnen mogelijk worden toegewezen aan AI-activiteiten.
Schulze benadrukt ook de economische risico’s. Het initiatief zou kunnen leiden tot een overschot aan infrastructuur, wat druk zou zetten op bedrijven en overheden om snel AI-diensten te implementeren om rendement te genereren. Dit zou kunnen leiden tot een vermindering van de belastinginkomsten, aangezien winsten worden geïnvesteerd in plaats van belast. Bovendien zouden de winsten mogelijk naar een kleine groep investeerders gaan, in plaats van de Europese samenleving als geheel.
Europese concurrentiekracht
Michael Kuehne-Schlinkert, CEO van de Duitse startup Katulu, waarschuwt dat Europa achterloopt op de VS en China als het om AI-investeringen gaat. Hij benadrukt dat Europa daarom slimmer moet zijn om te concurreren, bijvoorbeeld door bestaande rekenkracht en data efficiënter te gebruiken in plaats van grotere datacenters te bouwen. Katulu’s technologie, Hypha, biedt een voorbeeld van hoe AI-modellen efficiënter kunnen worden getraind zonder afhankelijk te zijn van gecentraliseerde infrastructuur.
Het bedrijf heeft hierbij gekozen voor een federated aanpak. Zo’n aanpak zou goed kunnen werken als aanpak om op basis van een aantal bestaande en vaak kleine en middelgrote datacenters en serverparken tot een virtueel computercentrum te combineren. Daarin zouden de vele regionale datacenters die Europa rijk is een plaats kunnen krijgen, maar het zou ook kansen geven aan startups als het Belgische levv, dat kleine mini-datacenters ontwikkeld voor het hosten van cloudapplicaties, maar die pas aan het begin staan van de uitbouw van hun infrastructuur.
Voor Nederland is de aankondiging van InvestAI erg belangrijk. De Nederlandse techsector kent namelijk een aantal uitdagingen, zoals blijkt uit het State of Dutch Tech-rapport van Techleap. Hoewel Nederland aanzienlijke investeringen in de techsector heeft weten te trekken, blijft de groei van startups en scale-ups achter bij andere Europese landen. Dit is vooral zorgwekkend gezien de cruciale rol van technologie in de internationale concurrentiepositie.
Meer rekencapaciteit nodig
Het rapport van Techleap benadrukt de noodzaak van gerichte maatregelen om de toegang tot startup-financiering en talent te verbeteren. Dit omvat hervormingen zoals het Employee Stock Option Plan (ESOP) en flexibele arbeidsinzet. Ook wil men minder regelgeving, omdat die voor startups vaak zeer nadelig uitpakt en belemmerend werkt. Bovendien roept Techleap op tot meer Europese samenwerking, wat in lijn is met de doelstellingen van InvestAI.
Ook een gebrek aan rekencapaciteit speelt in ons land een belangrijke rol. Niet voor niets inventariseert de provincie Brabant momenteel samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University hoe zij op high-performance computing gerichte rekenkracht kunnen aanbieden aan bedrijven en instellingen in Brabant. Het initiatief richt zich in het bijzonder op toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en Big Data.
De Nederlandse deeptech-sector, die een belangrijk onderdeel vormt van het technologische ecosysteem, heeft aanzienlijke groei doorgemaakt. Dit komt mede dankzij gerichte overheidsinvesteringen in initiatieven zoals Quantum Delta NL. De investeringen in AI blijven in Nederland echter achter bij andere landen, wat een mogelijke kans biedt voor InvestAI om deze kloof te dichten.
Conclusie
Het InvestAI-initiatief van de EU belooft een significante stap voorwaarts in de ontwikkeling van AI in Europa. Echter, het initiatief gaat gepaard met aanzienlijke uitdagingen, zoals energiegebruik, economische risico’s en de noodzaak om slimmer te concurreren met wereldleiders zoals de VS en China. Voor Nederland biedt InvestAI mogelijkheden om de groei van de techsector te stimuleren, maar dit vereist ook aandacht voor specifieke Nederlandse uitdagingen zoals de toegang tot vroege fase-investeringen en het behoud van talent.
Als Europa en Nederland willen profiteren van de voordelen van AI, zal een evenwicht moeten worden gevonden tussen ambitieuze investeringen en duurzame, inclusieve groei. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van overheden, bedrijven en innovatieve startups zoals Katulu om de toekomst van AI in Europa vorm te geven.
0 reacties