8 mei 2025
0 Reactie(s)

8 mei 2025

Justdiggit vergroot toegang tot vergroeningsadvies met AI-gedreven app

Justdiggit, de organi­satie die landei­ge­naren wereld­wijd helpt om ecosys­temen te herstellen heeft de app Greener​.Land gelan­ceerd. De nieuwe app is gebouwd met OutSys­tems, een wereld­wijde leider die bedrijven helpt te innoveren met software. Met de op maat gemaakte Greener​.Land app kunnen boeren, inwoners en lokale partners wereld­wijd gratis advies op maat inwinnen over vergroe­ning, het herstel van vegetatie en ecolo­gi­sche gezond­heid op gedegra­deerd land. Daarnaast adviseert de app over maatre­gelen die genomen kunnen worden om land klimaat­be­sten­diger te maken. Aan de hand van hun locatie en verschil­lende landschaps­ken­merken krijgen gebrui­kers persoon­lijk advies van een geïnte­greerde AI-assis­tent zodat zij heel gericht actie kunnen onder­nemen. Momen­teel maken 60.000 mensen op jaarbasis gebruik van Greener​.land voor vergroe­nings­ad­vies, een aantal dat dankzij de nieuwe app naar verwach­ting zal verdubbelen.

Naast het geven van live trainingen aan boeren en landei­ge­naren deelde Justdiggit al kennis en adviezen over vergroe­nings­maat­re­gelen via de website van Greener​.Land, maar de toegan­ke­lijk­heid en mogelijk­heid om de infor­matie te perso­na­li­seren kon nog verder worden verbe­terd. Om dit aan te pakken werkte Justdiggit daarom samen met OutSys­tems-partner NovioQ in de ‘Build for the future’ hacka­thon aan een mobiele app op basis van low-code, waarmee een bredere groep gebrui­kers digitaal van advies op maat kan worden voorzien. Zo wordt de kennis over vergroe­ning eenvou­diger toegan­ke­lijk gemaakt en kan de impact worden vergroot.

Carl Lens, Head of Digital Regree­ning bij Justdiggit: “We willen graag opschalen en versnellen. Met digitale innova­ties kunnen we meer mensen inspi­reren om actie te onder­nemen op het gebied van vergroe­ning en het delen van infor­matie over vergroe­nings­tech­nieken is hiervoor essen­tieel. Dit doen we al langer recht­streeks voor boeren in Afrika, maar de technieken waarmee we werken kunnen over de hele wereld worden toege­past. Het aanbieden van deze kennis via de Greener​.Land app helpt ons meer landei­ge­naren te bereiken en nog meer impact te maken. Dat is hard nodig omdat jaarlijks een stuk land ter grootte van Egypte degradeert.”

Dankzij de indruk­wek­kende resul­taten die het ontwik­kel­team liet zien tijdens de hacka­thon won het proto­type van de Greener​.land app de compe­titie. “Al na een week hadden we een eerste versie van de app die over bruik­bare features beschikte”, zegt Lens. “Met OutSys­tems konden we gemak­ke­lijk een AI Agent met chatfunc­ti­o­na­li­teit integreren die advies geeft op basis van de richt­lijnen en kaders van onze experts. Doordat je met low-code direct een visueel proto­type kunt bouwen, hebben we die week ook direct veel van onze ideeën getest op haalbaarheid.”

AI-assistent geeft advies over maatregelen

De winnende app werd samen met NovioQ verder dooront­wik­keld met het OutSys­tems-platform, wat uitein­de­lijk resul­teerde in een verbe­terde website en een mobiele app.

De app biedt met hulp van een AI-assis­tent weten­schap­pe­lijk en locatie­ge­ba­seerd advies over de best passende maatre­gelen op basis van criteria zoals landge­bruik, het beschik­bare budget en tijd, maar ook over landschaps­ken­merken als hoogte­ver­schillen en droogte. Hierbij worden alleen maatre­gelen die passen bij het terrein en klimaat van de gekozen locatie voorge­steld. Zo krijgen landei­ge­naren geper­so­na­li­seerd advies en kunnen ze de best passende maatre­gelen nemen om hun land te vergroenen en klimaat­be­sten­diger te maken.

Direct inspelen op inzichten van gebruikers 

Daarnaast is de app zo gebouwd dat de adviezen ook groten­deels offline beschik­baar zijn, wat belang­rijk is voor landei­ge­naren die vaak in afgelegen omgevingen aan het werk zijn. Lens: “De snelheid waarop we ons kunnen aanpassen aan nieuwe inzichten over onze gebrui­kers is van groot belang voor het succes van Greener​.Land. Met low-code kunnen we hier direct op inspelen, in plaats van ons zorgen te maken over de onder­lig­gende technologie.”

Er zijn plannen om de functi­o­na­li­teit van Greener​.Land verder uit te breiden met OutSys­tems. Zo wordt onder­zocht welke mogelijk­heden er zijn om gebrui­kers met elkaar te laten commu­ni­ceren via de app, zodat lokale inzichten onder­ling kunnen worden uitge­wis­seld. Ook wil Justdiggit nog beter zicht­baar maken wat het effect is van de genomen maatre­gelen met voor-en-na foto’s die in de app geüpload kunnen worden, gecom­bi­neerd met satel­liet­beelden om de voort­gang van projecten te monitoren.

“Door land te vergroenen kunnen we ons beter voorbe­reiden op de gevolgen van klimaat­ver­an­de­ring zoals extreem weer, bosbranden en grote overstro­mingen”, aldus Lens. “Laagdrem­pe­lige toegang tot de juiste kennis via initi­a­tieven als Greener​.Land is daarbij essen­tieel om landei­ge­naren wereld­wijd van de infor­matie te voorzien waarmee zij passende maatre­gelen kunnen nemen. Zo brengen we samen met hen, onder­steund door OutSys­tems, de grootste positieve impact teweeg op hun omgeving.”

Harmen Hoogwout, Regional Vice Presi­dent Noord-Europa bij OutSys­tems: “De samen­wer­king met Justdiggit is een mooi voorbeeld van de mogelijk­heden van de OutSys­tems AI Agent Builder, dat als onder­deel van onze AI-gedreven low-code appli­ca­tie­ont­wik­ke­ling organi­sa­ties helpt om snel, veilig en geheel binnen de aange­geven kaders gebruik kunnen maken van genera­tive AI. We zijn dan ook trots dat Justdiggit, met onder­steu­ning van NovioQ, via Greener​.land kennis op maat kan delen en dat hiermee een positieve bijdrage wordt geleverd aan het stimu­leren van duurzaam landgebruik.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

3 weergaven

Gerelateerde berichten

Geen berichten gevonden.
Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This