10 april 2025
0 Reactie(s)

10 april 2025

Nederlandse consumenten vinden AI-chatbot nog te onpersoonlijk

De grootste klanten­ser­vi­ce­frus­tratie van Neder­landse consu­menten is te lang in de wacht worden gezet, zo blijkt uit het nieuwste Consumer Voice Reportvan Servi­ceNow, het AI-platform voor business trans­for­matie. Toch geven Neder­lan­ders op dit moment nog de voorkeur aan contact met een mense­lijke klanten­ser­vi­ce­me­de­werker in plaats van een AI-chatbot. Zo vindt 61% van de consu­menten het slecht herkennen van emoties meer een karak­ter­trek van AI dan van een mens. De verwach­ting van consu­menten is wel dat dit snel zal veranderen. 

Het EMEA-brede onder­zoek, waarvoor ook 2.000 Neder­landse consu­menten zijn onder­vraagd, toont een tendens die zich laat omschrijven als ‘de klant­pa­radox’: eigen­schappen die worden gewaar­deerd in mense­lijke medewer­kers worden bekri­ti­seerd bij AI, en andersom. Zo noemt 24% van de respon­denten als grootste uitda­ging bij telefo­nisch contact met een servi­ce­help­desk dat het beperkt mogelijk is. Ook de hoeveel­heid wacht­tijd is een flinke uitda­ging (17%). Toch blijven consu­menten de voorkeur geven aan telefo­nisch contact met een medewerker, terwijl AI-gedreven kanalen zoals chatbots deze uitda­gingen niet hebben.

Bij chatbots komen weer andere uitda­gingen naar boven. Zo voelt contact met een chatbot voor 21% van de consu­menten onper­soon­lijk. Ook het gevoel dat een emoti­o­nele connectie mist (15%) en de worste­ling die wordt ervaren bij chatbots om complexe taken uit te kunnen voeren (14%) zijn belang­rijke uitda­gingen. Deze uitda­gingen spelen in mindere mate wanneer mense­lijke servi­ce­deskme­de­wer­kers worden ingeschakeld.

Cathy Mauzaize, Presi­dent, EMEA bij Servi­ceNow: “Bedrijfs­lei­ders in heel EMEA lopen het risico achterop te raken als ze de samen­wer­king tussen AI en mense­lijke exper­tise niet omarmen. Consu­menten zijn niet langer tevreden met losge­kop­pelde, ineffi­ci­ënte service. Ze verwachten dat AI inter­ac­ties stroom­lijnt, op hun behoeften antici­peert en een aanvul­ling is op mense­lijke medewer­kers – in plaats van ze te vervangen. De bedrijven die AI succesvol integreren met door mensen gedreven klanten­ser­vice, zullen niet alleen hun effici­ëntie verbe­teren, maar ook sterkere, meer vertrouwde klant­re­la­ties opbouwen.”

Toekomst CX = AI + EQ

De oplos­sing voor deze klant­pa­radox ligt in een AI-gedreven klanten­ser­vice die emoti­o­nele capaci­teiten en klanten inzicht combi­neert met de effici­ënte en snelheid van AI. Eigen­schappen zoals het herkennen van emoties (en de vele nuances die hierin bestaan), het hierop kunnen inspelen, en kunnen inschatten van de emoti­o­nele context van een vraag of probleem worden op dit moment nog te weinig terug­ge­zien in beschik­bare AI-toepas­singen die klanten­ser­vices gebruiken. De toekomst van klant­er­va­ring ligt in de combi­natie van AI met emoti­o­nele intel­li­gentie (EQ).

Het huidige gebrek aan emoti­o­nele context zorgt ervoor dat AI-chatbots op dit moment nog vooral worden ingezet voor klusjes waarbij de risico’s klein zijn als er iets misgaat. Zo wendt 14% van de Neder­landse consu­menten zich tot een AI-chatbot en 7% tot een voice assis­tent bij het opsporen van een verloren pakketje, en zou 10% een chatbot en 7% een voice assis­tant raadplegen bij problemen met de inter­net­ver­bin­ding. Maar wanneer het bijvoor­beeld gaat om het ophel­deren van een verdachte trans­actie op de bankre­ke­ning, geeft 62% van de respon­denten er de voorkeur aan om dit telefo­nisch met een mens op te lossen en wendt maar 5% zich tot een AI-chatbot en 4% tot een voice assistent.

Nick Botter, solution consul­tant lead Neder­land bij Servi­ceNow: “De uitda­ging zit vooral in de perceptie die consu­menten hebben van AI: veel mensen zijn gewend aan simpele chatbots die vastzitten in keuzemenu’s, niet echt kunnen helpen en ook nog eens onper­soon­lijk overkomen. Daardoor gaan ze hun vraag versim­pelen* of vermijden ze de chatbot liever helemaal. Terwijl AI allang in staat is om echte problemen op te lossen – als je het maar goed inzet. Wij inves­teren daarom niet in ouder­wetse chatbots, maar in AI-agents die écht begrijpen wat je bedoelt, verbonden zijn met de organi­satie zodat ze echt kunnen meedenken, op een natuur­lijke, mense­lijke manier met je praten en een gepaste oplos­sing bieden.”

Hoge verwachtingen

Andere opval­lende uitkom­sten uit het CVR-onder­zoek over de toekomst van klantrelaties:

  • Ondanks een zekere mate van scepsis, is het vertrouwen in de emoti­o­nele intel­li­gentie van AI-oplos­singen wel groei­ende. Meer dan twee derde (70%) van de Neder­landse consu­menten verwacht dat AI-chatbots uitein­de­lijk emoties zullen herkennen, 67% verwacht hetzelfde van voice assis­tenten, waarmee de kloof tussen mense­lijke inter­ac­ties en die met machines gedicht zal worden.
  • De verwach­ting is dat deze veran­de­ringen op korte termijn plaats zullen vinden, 56% van de Neder­landse consu­menten denkt dat AI-chatbots binnen een jaar emoties goed kunnen inschatten.

De huidige terug­hou­dend­heid ten opzichte van AI door consu­menten is overi­gens niet iets typisch Neder­lands. Botter: “Het is een trend die we in alle Europese landen zien: de emoti­o­nele capaci­teiten van AI worden op dit moment nog als onvol­doende ervaren. Tegelij­ker­tijd vragen ook Europese consu­menten om snelheid in reactie en willen ze dat problemen snel worden opgelost.”

Keuze belangrijk, uitvoering belangrijker

Omnichannel support die realtime ingescha­keld kan worden, blijft de norm voor consu­menten. Maar uit het onder­zoek blijkt dat de uitvoe­ring de klant­er­va­ring kan maken of breken:

  • Mense­lijke agents blijven belang­rijk, maar meer dan de helft van de Neder­landse consu­menten (60%) hecht waarde aan een goede AI-chatbot. Onder consu­menten tussen de 18 en 35 jaar ligt dat percen­tage nog hoger: 69%.
  • De belang­rijkste eigen­schappen van een goede klant­er­va­ring zijn een juiste oplos­sing en het gemak waarmee problemen worden opgelost (beide 92%), op de voet gevolgd door snelheid en vrien­de­lijk­heid (beide 91%). Tegelij­ker­tijd ervaart minstens 70% van de Neder­landse consu­menten wel ergens frustratie op één van de servi­ce­ka­nalen, wat organi­sa­ties de mogelijk­heid biedt om met een geïnte­greerde omnichannel-aanpak er positief uit te springen.

Het volle­dige Servi­ceNow Consumer Voice Report 2025 kun je hier downlo­aden. Een blog over het onder­zoek lees je hier.

*22% van de Neder­lan­ders versim­pelt hun vraag als ze in gesprek gaan met chatbot

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

10 weergaven

Gerelateerde berichten

Gartner voorspelt: in 2027 kleine, taakspecifieke AI-modellen drie maal zo vaak gebruikt als algemene modellen

Gartner voorspelt: in 2027 kleine, taakspecifieke AI-modellen drie maal zo vaak gebruikt als algemene modellen

Hoe kunnen banken meer personaliseren met AI? 

Hoe kunnen banken meer personaliseren met AI? 

Zo vermijd je de AI-valkuil

Zo vermijd je de AI-valkuil

SAP en VNSG: samenwerking cruciaal voor optimale integratie van cloud en AI

SAP en VNSG: samenwerking cruciaal voor optimale integratie van cloud en AI

Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This