15 januari 2025
0 Reactie(s)

15 januari 2025

Nieuw wereldwijd onderzoek van Workday laat zien dat AI een revolutie in menselijke vaardigheden ontketent 

Workday, Inc publi­ceert vandaag een nieuw wereld­wijd onder­zoeks­rap­port “Eleva­ting Human Poten­tial: The AI Skills Revolu­tion”, waarin de impact van AI op banen is onder­zocht. De bevin­dingen weerleggen het idee dat AI mensen zal vervangen en laten zien dat AI juist een kataly­sator zal zijn voor een revolutie in vaardig­heden, waarbij unieke mense­lijke vaardig­heden zoals empathie en ethische besluit­vor­ming de meest waarde­volle activa op het werk worden. Deze wereld­wijde verschui­ving gaat niet alleen over het omarmen van nieuwe techno­logie, maar ook over het vergroten van het mense­lijk poten­tieel, het stimu­leren van speci­fiek mense­lijke vaardig­heden en het herde­fi­ni­ëren van wat het betekent om te floreren in het tijdperk van AI.

Hoewel de snelle evolutie naar AI-gestuurde agents grote impact zal hebben op banen, waarbij velen vrezen dat het zal leiden tot minder functies of zelfs werkloos­heid, wijst dit onder­zoek op een meer optimis­ti­sche toekomst.

  • De meest actieve gebrui­kers van AI zijn het meest optimis­tisch over de voordelen ervan, met een senti­ment­score van 4,23 van de 5, terwijl degenen die van plan zijn om AI binnen de komende 12 maanden te gaan gebruiken het minst optimis­tisch zijn met een gemid­delde score van 3,89 van de 5.
  • AI helpt om mense­lijke capaci­teit vrij te maken voor zinvoller werk, waarbij 93% van de actieve AI-gebrui­kers het erover eens is dat AI hen in staat stelt zich meer te richten op verant­woor­de­lijk­heden op hoger niveau, zoals strategie en probleemoplossing.
  • Hoewel er maatschap­pe­lijke zorgen zijn over AI die vertrouwen schaadt, is 90% van de werkne­mers het erover eens dat AI een belang­rijke rol kan spelen bij het vergroten van trans­pa­rantie en verant­woor­ding in organi­sa­ties, waarbij managers (92%) en werkne­mers (89%) vrijwel op één lijn zitten.
  • Waar werkne­mers en managers het niet over eens zijn, is de groei­ende behoefte aan mense­lijke verbin­ding in het tijdperk van AI. 82% van de werkne­mers vindt dat het nodig is, terwijl slechts 65% van de managers het ermee eens is.
  • Origi­neel mense­lijke vaardig­heden zoals ethische besluit­vor­ming, empathie, relatie­op­bouw en conflict­be­mid­de­ling worden gezien als funda­men­teel voor succes in een door AI gedreven economie.

“Wanneer het over AI gaat, gaat het vaak over angst en verlies van banen, maar wij zien het als een ongeloof­lijke kans”, aldus Jim Stratton, chief techno­logy officer bij Workday. “Door AI perma­nent te omarmen, kunnen we datgene wat ons uniek mense­lijk maakt – onze creati­vi­teit, ons inlevings­ver­mogen, ons vermogen om verbin­ding te maken – naar een hoger plan tillen en een werkplek creëren waar deze vaardig­heden het succes bepalen. Uit ons onder­zoek blijkt dat werkne­mers klaar zijn om deze mogelijk­heid als reali­teit te omarmen.”

Het menselijk voordeel in het tijdperk van AI


Podcast: Nieuw wereld­wijd onder­zoek van Workday laat zien dat AI een revolutie in mense­lijke vaardig­heden ontketent

Volgens het onder­zoek gelooft 83% van de respon­denten dat AI zowel het belang van speci­fiek mense­lijke vaardig­heden zal vergroten als de mense­lijke creati­vi­teit zal verbe­teren, wat zal leiden tot nieuwe vormen van econo­mi­sche waarde. Dit is een signaal voor een groeiend positief senti­ment rond de adoptie van AI op de werkplek, waarbij eerder onder­zoek in opdracht van Workday naar AI aantoonde dat op dit moment vorig jaar slechts 52% van de werkne­mers AI op hun werkplek verwelkomde.

De nieuwe bevin­dingen onder­strepen de behoefte aan speci­fiek mense­lijke vaardig­heden zoals creati­vi­teit, leider­schap, leren, vertrouwen en samen­wer­king om te gedijen in een door AI-gedreven wereld. Dit beslis­sende moment, waarop mensen collec­tief de trans­for­me­rende rol van AI in de toekomst van werk en het blijvende belang van mense­lijke vaardig­heden erkennen, leidt tot een AI-gedreven vaardig­he­den­re­vo­lutie die op een bepaalde manier impact heeft op iedereen, van fabrieks­me­de­wer­kers tot data analisten.

“AI brengt ons naar een toekomst waarin we onze aange­boren mense­lijke vaardig­heden kunnen inzetten om te verbinden, te creëren en te innoveren”, zegt Sadie Bell, VP of People Systems bij HPE. “Dit gaat niet alleen over effici­ëntie en het oplossen van problemen; het gaat over het ontsluiten van ons poten­tieel om te bouwen aan een toekomst die priori­teit geeft aan vaardig­heden als empathie, vinding­rijk­heid en onze gedeelde menselijkheid.”

Van degenen die actief AI gebruiken, is bijna iedereen (93%) het erover eens dat AI hen in staat stelt zich te concen­treren op verant­woor­de­lijk­heden op een hoger niveau, zoals strategie en probleem­op­los­sing. Boven­dien hebben actieve AI-gebrui­kers conse­quent een positieve mening over de voordelen ervan zoals aange­geven door 92% van de werkne­mers en 95% van de managers. Deze bevin­dingen benadrukken het trans­for­ma­tieve poten­tieel dat AI kan hebben op de werkplek door te helpen mense­lijke capaci­teit vrij te maken voor zinvolle en innova­tieve samen­wer­king, wat nieuwe ideeën en kansen brengt voor bedrijven waarmee ze zich kunnen aanpassen en groeien in een snel veran­de­rende economie.

Waar unieke menselijke vaardigheden de boventoon voeren

AI is de werkplek al aan het hervormen. 81% van de deelne­mers aan het onder­zoek erkent dat AI de vaardig­heden veran­dert die nodig zijn voor hun baan. De drie belang­rijkste toepas­singen van AI zijn momen­teel data-analyse (51%), fraude­de­tectie en bevei­li­gings­be­wa­king (43%) en HR en werving (39%). En hoewel sommigen nieuwe vaardig­heden moeten ontwik­kelen om AI op het werk te kunnen gebruiken, moeten ze ook speci­fiek mense­lijke vaardig­heden blijven culti­veren om succesvol te zijn. De gegevens laten in feite een duide­lijke trend zien: mensge­richte vaardig­heden worden steeds belang­rijker in het licht van de toene­mende AI-acceptatie.

“In 2025 zal AI een belang­rijke rol spelen bij het ontsluiten van effici­ëntie in de manier waarop teams werken, maar het zal de essen­tiële mense­lijke elementen, zoals empathie, commu­ni­catie en het opbouwen van relaties, niet vervangen”, zegt Jennie Rogerson, Global Head of People bij Canva. 

De vaardig­heden die het minst waarschijn­lijk worden vervangen door AI, worden ook als de meest waarde­volle op het werk beschouwd: ethische besluit­vor­ming, verbin­ding en relaties bouwen, emoti­o­nele intel­li­gentie en empathie, en conflict­be­mid­de­ling. In meerdere scenario’s kwam ethische besluit­vor­ming consis­tent naar voren als de meest waarde­volle, mensge­richte vaardig­heid, zowel nu als in een toekomst waarin AI volledig is omarmd.

De kloof tussen menselijke verbinding: managers moeten in actie komen

Er is een groot verschil tussen werkne­mers en managers aan het ontstaan als het gaat om de essen­tiële behoefte aan mense­lijke verbin­ding op de werkplek. Terwijl 82% van de werkne­mers gelooft dat de behoefte aan mense­lijke inter­actie alleen maar zal toenemen naarmate het gebruik van AI toeneemt, deelt 65% van de managers deze mening. Deze kloof biedt managers een wezen­lijke kans om actief priori­teit te geven aan het bevor­deren van echte mense­lijke verbin­ding en het opbouwen van sterke relaties binnen hun teams.

Op de vraag hoe AI-accep­tatie de priori­teiten van leider­schap en manage­ment zal beïnvloeden, identi­fi­ceerden respon­denten drie belang­rijke gebieden: het verbe­teren van datage­dreven besluit­vor­ming, het priori­teren van bijscho­ling en het leren gebruiken van AI-techno­logie, en het herver­delen van middelen naar meer kriti­sche gebieden terwijl AI routi­ne­matig werk automa­ti­seert. De gelijke weging van deze antwoorden onder­streept het poten­tieel van AI om leiders te helpen op elk van deze vitale gebieden, waardoor ze zich kunnen concen­treren op het culti­veren van empathie en diepere verbin­dingen binnen hun teams.

Samenwerken om vertrouwen op te bouwen

AI zorgt voor een revolutie op de werkplek. 90% van de werkne­mers is het erover eens dat AI de trans­pa­rantie en verant­woor­ding van de organi­satie kan verbe­teren. Dit succes kan echter niet worden bereikt zonder een gezamen­lijke inzet voor verant­woorde AI. De data laat zien dat er een brede verwach­ting is, waarbij 54% het erover eens is dat de techno­lo­gie­sector het voortouw zal nemen om trans­pa­rantie en verant­woor­ding bij AI-integratie te waarborgen. De gedeelde verant­woor­de­lijk­heid die wordt toege­schreven aan indivi­duele organi­sa­ties (12%) en overheden (12%) weerspie­gelt echter een breder gevoel dat het winnen van vertrouwen in AI samen­wer­king tussen sectoren vereist. 

Techbe­drijven, organi­sa­ties en overheden moeten samen­werken om ervoor te zorgen dat iedereen profi­teert van AI. Deze samen­wer­king zal een toekomst creëren waarin mensen en AI samen­werken om meer te bereiken dan ze afzon­der­lijk van elkaar zouden kunnen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

35 weergaven

Gerelateerde berichten

Rapport Bain & Company: ‘Verzekeraars kunnen toename in cyberrisico’s niet bijbenen’

Rapport Bain & Company: ‘Verzekeraars kunnen toename in cyberrisico’s niet bijbenen’

Nieuwe BNW Index 2025 over werkomgeving: ‘Onzekerheid is de enige zekerheid’

Nieuwe BNW Index 2025 over werkomgeving: ‘Onzekerheid is de enige zekerheid’

Techleap selecteert negen ambitieuze scale-ups voor het Rise-groeiprogramma

Techleap selecteert negen ambitieuze scale-ups voor het Rise-groeiprogramma

High Tech Campus Eindhoven en Dassault Systèmes bundelen krachten voor innovatie in 3D-technologie en virtual twins

High Tech Campus Eindhoven en Dassault Systèmes bundelen krachten voor innovatie in 3D-technologie en virtual twins

Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This