27 november 2024
0 Reactie(s)

27 november 2024

Onderzoek: grote kloof in AI-vaardigheden onder werkend Nederland (met podcast)

Talent­be­drijf Randstad consta­teert een grote kloof in AI-vaardig­heden. De nieuwste editie van de Randstad Workmo­nitor – gebaseerd op de gegevens van 12.000 medewer­kers wereld­wijd, waaronder 800 uit Neder­land – laat zien dat de gender- en leeftijds­on­ge­lijk­heid in AI-vaardig­heden groot is.
‘Iedereen moet kunnen profi­teren van AI mogelijkheden’

Uit onder­zoek blijkt dat 74% van de mannen aangeeft AI-vaardig­heden te hebben, tegen­over slechts 26% vrouwen — wat wijst op een gender­kloof van 48 procent­punten. Hierbij is gekeken naar werkne­mers die AI als een van hun vaardig­heden op hun functie­pro­fiel hebben vermeld.


Podcast: Onder­zoek naar grote kloof in AI-vaardig­heden onder werkend Nederland

Volgens Oscar van Mourik, gedrags­we­ten­schapper bij Randstad, zou die kloof niet zo groot moeten zijn: “De vraag naar AI-vaardig­heden groeit snel, waardoor er op de werkvloer een duide­lijke selectie plaats­vindt van medewer­kers die wel of niet mee kunnen in deze ontwik­ke­ling. AI dreigt daardoor de gelijk­heid op de arbeids­markt te onder­mijnen. Gelijk­waar­dige toegang tot AI-vaardig­heden en de toepas­sing ervan op het werk is essen­tieel. Gezien de krapte op de arbeids­markt moeten we de AI-vaardig­heden van werkne­mers up-to-date houden om de inzet­baar­heid te stimu­leren. Vertra­ging in actie leidt tot grotere tekorten in sectoren zoals zorg, techniek en onderwijs.”

Mannen zijn meer geneigd AI te gebruiken dan vrouwen

Iets meer dan 30% van de vrouwen in Neder­land heeft van hun werkgever toegang gekregen tot AI in hun rol, verge­leken met meer dan 37% van de mannen. Los van gefaci­li­teerd worden door de werkgever, valt ook op dat mannen 10% vaker geneigd zijn om deze techno­logie te gebruiken bij de uitvoe­ring van hun werk. Volgens Van Mourik hebben mannen daardoor momen­teel meer kans om te profi­teren van de stijgende vraag naar AI-vaardig­heden op de mondiale arbeids­markt: “Daarom zouden werkge­vers er goed aan doen om vrouwen extra stimu­lans te bieden op het gebied van AI-vaardig­heden”, aldus Oscar van Mourik.

Ook als het gaat om toegang tot trainingen en mogelijk­heden op gebied van AI in de werkom­ge­ving, toont het onder­zoek een aantal genera­tie­ver­schillen. In Neder­land heeft slechts 12% van de oudere generatie Babyboo­mers en 22% van Gen X toegang tot AI-trainingen. Een stuk lager verge­leken met jongere groepen als Gen Z (40%) en Millen­nials (39%).=

Oudere werknemers omarmen AI het minst

Het onder­zoek toont ook een aanzien­lijke genera­tie­kloof in de zogeheten AI-adoptie. Terwijl jongere werkne­mers AI snel omarmen in hun functies, blijven Babyboo­mers duide­lijk achter. Een op de vijf (21%) van de Babyboo­mers gebruikt momen­teel AI, terwijl bijna de helft (48%) van Gen Z de techno­logie benut, wat mogelijk hun produc­ti­vi­teit verhoogt en hen gunstiger positi­o­neert voor AI-gedreven rollen. Deze genera­tie­kloof is ook zicht­baar in de arbeids­mo­bi­li­teit. En dat vergroot weer het risico dat ze achter­blijven nu AI een steeds belang­rijker onder­deel wordt van toekom­stige baankansen.

Oscar van Mourik: “Opmer­ke­lijk is ook dat de Gen Z generatie twee keer zo vaak (63%) AI-leermo­ge­lijk­heden buiten het werk zoekt verge­leken met Babyboo­mers (27%). Boven­dien gelooft slechts 20% van de Babyboo­mers dat AI hun werk gemak­ke­lijker kan maken, tegen­over 62% van Gen Z, 57% van Millen­nials en 35% van Gen X. Het is daarom cruciaal om AI-vaardig­heden over genera­ties heen op peil te houden, zodat polari­satie op de werkvloer rondom de integratie van nieuwe techno­lo­gieën wordt voorkomen. Eerder onder­zoek toont namelijk aan dat genera­tie­ver­schillen steeds vaker leiden tot spanningen op de werkvloer. Een uitda­ging voor mensen die dagelijks met elkaar moeten werken, maar óók een kans voor werkgevers.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

12 weergaven

Gerelateerde berichten

Hoe kunnen banken meer personaliseren met AI? 

Hoe kunnen banken meer personaliseren met AI? 

Zo vermijd je de AI-valkuil

Zo vermijd je de AI-valkuil

SAP en VNSG: samenwerking cruciaal voor optimale integratie van cloud en AI

SAP en VNSG: samenwerking cruciaal voor optimale integratie van cloud en AI

Startup Juvoly neemt twee supercomputers in gebruik voor trainen eigen AI-model voor zorg

Startup Juvoly neemt twee supercomputers in gebruik voor trainen eigen AI-model voor zorg

Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This