20 maart 2025
0 Reactie(s)

20 maart 2025

Pascal Daloz van Dassault Systèmes: ‘Met 3D UNIV+RSES willen we forse impuls geven aan digitale innovatie en duurzame ontwikkeling

Dassault Systèmes, bekend van – onder andere – oplos­singen voor 3D-ontwerp, simula­tie­tech­no­logie en virtual twins, heeft onlangs zijn 3D UNIV+RSES-architectuur bekend gemaakt. Deze richt zich volledig op het domein van digitale innovatie en de genera­tieve economie, vertelde CEO Pascal Daloz tijdens een perscon­fe­rentie gedurende de 3DEXPERIENCE World 2025-gebrui­kers­con­fe­rentie in Houston.

De 3D UNIV+RSES-architectuur integreert meerdere genera­tieve AI-techno­lo­gieën in het hart van wat IP Lifecycle Manage­ment (IPLM) wordt genoemd. “Centraal hierbij staat de vraag: hoe kan een bedrijf zeer snel innoveren, terwijl men tegelij­ker­tijd de intel­lec­tuele eigen­dommen die daarbij worden ontwik­keld maximaal worden beschermd?”, vertelde Pascal Daloz van Dassault Systèmes tijdens de gebrui­kers­con­fe­rentie in Houston. 

Belangrijke kenmerken

De oplos­singen zijn zoals altijd bij Dassault Systèmes gebaseerd op het 3DEXPE­RIENCE-platform als techno­lo­gi­sche basis. Bij de nieuwe 3D UNIV+RSES-architectuur worden meerdere tools en oplos­singen samen­ge­bracht in wat het bedrijf ‘universes’ noemt. In feite gaat het hierbij om 3D-omgevingen waarin alle bij een project betrokken functi­o­na­rissen binnen het bedrijf, maar eventueel ook bij toele­ve­ran­ciers en partners samenwerken. 

Met samen­werken bedoelt Dassault Systèmes de vele taken en activi­teiten die nodig zijn om een product van idee naar markt­in­tro­ductie te brengen. Denk aan model­leren, simuleren en produc­tie­rijp maken. In een ‘universe’ krijgen alle leden van een team de beschik­king over alle digitale tools die nodig zijn om het product van idee naar intro­ductie te brengen. Al deze activi­teiten gebeuren op een gemeen­schap­pe­lijk te gebruiken datamodel en worden boven­dien onder­steund met genera­tieve AI. Hiervoor is Dassault Systèmes een nauwe samen­wer­king aange­gaan met de Franse AI-leveran­cier Mistral.

Wat zijn nu de belang­rijkste kenmerken van zo’n 3D-universum? Daloz noemde in Texas een aantal aspecten:

  • Integratie van Genera­tieve AI: De strate­gi­sche archi­tec­tuur omvat geavan­ceerde AI-techno­lo­gieën om ontwerp, simulatie en besluit­vor­mings­pro­cessen te verbe­teren. Denk dan niet zozeer aan generieke toepas­singen als tekst­pro­ductie met LLM’s, maar veel eerder aan AI-chatbots voor techni­sche activi­teiten als het checken van een ontwerp, zoals binnen­kort in de vorm van AURA beschik­baar komt in SOLIDWORKS.

Pascal Daloz
  • Virtual Twin-ervaringen: 3D UNIV+RSES biedt een zwaar bevei­ligde industriële omgeving voor het combi­neren en cross-simuleren van virtual twins. Interes­sant hierbij is dat virtual twins bij Dassault Systèmes veel meer zijn dan een digitale kopie van een fysiek product, zodat men what if-achtige simula­ties kan doen. Het bedrijf geeft bijvoor­beeld aan dat steeds meer klanten ook bezig zijn met het ontwik­kelen van virtual twins van bijvoor­beeld een volle­dige supply chain. Hierdoor krijgt een bedrijf veel meer grip op verwachte en onver­wachte gebeur­te­nissen in een supply chain. Denk aan het onver­hoopt uitvallen van een belang­rijke toele­ve­ran­cier als gevolg van een produc­tie­sto­ring. Hoe kun je dat soort situa­ties snel oplossen en waar in de gehele keten van idee tot intro­ductie zal dit event impact hebben? 
  • IP-bescher­ming: Cruciaal is het beschermen van intel­lec­tual property, vertelde Daloz. De archi­tec­tuur en het 3DEXPE­RIENCE-platform zijn ontworpen om de intel­lec­tuele eigen­dommen van klanten te beschermen, terwijl ze hun rijke geschie­denis van 3D-ontwerpen, virtual twins en PLM-gegevens volledig kunnen benutten. Dit wil naast aspecten als encryptie vooral ook zeggen dat alle AI-modellen alleen gebruik maken van de eigen documenten en de eigen data van een bedrijf. Een ‘prompt’ of document dat een engineer aan de AI-chatbot ingeeft, blijft dus binnen de eigen organi­satie en wordt ook niet gebruikt voor bijvoor­beeld het trainen van een generiek AI-model dat voor het grote publiek beschik­baar is. De eigen kennis blijft binnen de eigen organisatie. 
  • Multi-AI en branche­be­wuste platformen: De aanpak van Dassault Systèmes maakt gebruik van platformen zoals 3DEXPERIENCE (voor twaalf verti­cale markten), MEDIDATA (levens­we­ten­schappen en gezond­heids­zorg) en CENTRIC (consu­men­ten­goe­deren en voedings­mid­delen) om branche-speci­fieke oplos­singen te bieden. De hierbij gebruikte AI-modellen zijn hierbij dan ook volledig op maat van een speci­fieke branche of sector getraind.

Generatieve economie

De 3D UNIV+RSES-architectuur is gewor­teld in de visie van Dassault Systèmes op de zogeheten genera­tieve economie. Deze genera­tieve economie komt op zijn beurt weer voort uit de conver­gentie van de ervarings­eco­nomie en de circu­laire economie. Dit nieuwe econo­mi­sche model benadrukt de creatie en het gebruik van virtuele activa, waarbij intel­lec­tuele eigen­dommen een cruciale diffe­ren­ti­a­tie­factor vormen. 

Dat klinkt wellicht wat abstracter dan het in werke­lijk­heid is. Met de ervarings­eco­nomie doelt het concern met name op het feit dat producten of processen volledig geopti­ma­li­seerd kunnen worden door het gebruik van 3D-modellen. Dat maakt het bedrijf mogelijk door zowel engineers als klanten als partners al tijdens de ontwik­ke­ling van een product het gebruik van dit product te laten ervaren. Zo kunnen zij zelf tal van scenario’s en opties digitaal beproeven en doorre­kenen. Dat scheelt tijd omdat veel minder fysieke proto­types nodig zijn. Het maakt daarnaast het gebruik en bijvoor­beeld het onder­houden van het product beter, doordat de toepas­sing ervan al vooraf kan worden gesimu­leerd. Boven­dien scheelt het veel materiaal en energie, omdat de varianten ‘in software’ worden beoor­deeld. Daarmee raakt deze ervarings­eco­nomie dus ook direct aan de trend naar verduurzaming. 

3D UNIV+RSES voegt hier met name genera­tieve AI en een sterke bescher­ming van intel­lec­tuele eigen­dommen aan toe. Dit zorgt enerzijds voor een drasti­sche versnel­ling van taken als product­ont­werp en ander­zijds bijvoor­beeld het contro­leren van ontwerp­be­slis­singen op confor­mi­teit met relevante wet- en regel­ge­ving. Al dit soort stappen gebeuren bij 3D UNIV+RSES digitaal en groten­deels geauto­ma­ti­seerd. Juist vanwege het feit dat veel kennis en intel­lec­tueel eigendom dus digitaal beschik­baar is, is dus ook de strakke security en afscher­ming van intel­lec­tual property cruciaal.

Volkswagen en Apple

Dassault Systèmes zet zijn 3D UNIV+RSES-architectuur inmid­dels actief in via strate­gi­sche partner­ships en techno­lo­gi­sche samen­wer­king. Zo werkt het concern nauw samen met de Volks­wagen Group om het 3DEXPE­RIENCE-platform te imple­men­teren voor de optima­li­satie van het ontwik­kelen van voertuigen voor de merken Volks­wagen, Audi en Porsche. 

Om de beleving van een 3D-universum verder te verbe­teren, is Dassault Systèmes ook een samen­wer­king aange­gaan met Apple. De Apple Vision Pro is inmid­dels geïnte­greerd in het 3DEXPE­RIENCE-platform, waardoor krach­tige, intuï­tieve en immersieve ruimte­lijke ervaringen worden geboden. Hiermee wordt ook heel visueel gemaakt wat Daloz van Dassault Systèmes bedoelt als hij spreekt van ‘werelden’ en ‘universes’. De Vision Pro maakt het voor een engineer, een business manager of bijvoor­beeld een klant namelijk mogelijk om – bijna letter­lijk – in de digitale wereld of omgeving te stappen waarmee een product, systeem of proces wordt ontwikkeld. 

Daarnaast heeft Dassault Systèmes de 3DLive App ontwik­keld. Dit is een nieuwe VisionOS-app waarmee virtual twins via de Apple Vision Pro zicht­baar gemaakt kunnen worden.

Interacterende universes

Het concern werkt aan een toekomst waarin de 3D UNIV+RSES een cruciale rol spelen in het vormgeven van de genera­tieve economie. Interes­sant hierbij is dat men een 3D-universum niet als een losstaand project ziet. Sterker nog, als het aan Daloz ligt, kunnen straks meerdere 3D UNIV+RSES met elkaar samen­werken – volledig digitaal en veilig. 

Het 3DEXPE­RIENCE-platform speelt hierbij een hoofdrol. Dit platform vormt de techno­lo­gi­sche basis waarop softwa­reo­p­los­singen van merken als CATIA, DELMIA, SOLIDWORKS en SIMULIA staan. Hiermee kunnen bedrijven straks de volle­dige keten van idee tot markt­in­tro­ductie op één techno­lo­gisch platform baseren, waarbij ontwerp­taken, simula­ties of bijvoor­beeld het produc­tie­rijp maken van een product in een en dezelfde digitale omgeving kunnen plaats­vinden. En mocht een bedrijf straks als toele­ve­ran­cier op deze manier bepaalde deelsys­temen of compo­nenten ontwik­kelen, dan voorziet Dassault Systèmes dat over niet zo’n lange tijd het 3D-universum waarmee dat deelsys­teem is gecre­ëerd op een veilige manier kan samen­werken met de 3D-wereld waarmee de klant het totale systeem ontwerpt, beproeft, produ­ceert, op de markt brengt en onderhoudt.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

27 weergaven

Gerelateerde berichten

Dematic demonstreert door AI gegenereerde Control Tower op GTC 2025-conferentie

Dematic demonstreert door AI gegenereerde Control Tower op GTC 2025-conferentie

Virtuele werelden: sleutel tot innovatie en duurzaamheid voor bedrijven

Virtuele werelden: sleutel tot innovatie en duurzaamheid voor bedrijven

Dassault Systèmes presenteert op CES 2025 de toekomst van gezondheidszorg en welzijn met AI-gestuurde virtual twins

Dassault Systèmes presenteert op CES 2025 de toekomst van gezondheidszorg en welzijn met AI-gestuurde virtual twins

‘Virtual twins zijn de versnellers van innovatie in de auto-industrie’

‘Virtual twins zijn de versnellers van innovatie in de auto-industrie’

0 Reactie(s)

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This