19 december 2024
0 Reactie(s)

19 december 2024

Tech experts over wat 2025 ons gaat brengen – van AI-gedreven innovatie tot de impact van geopolitieke spanningen (met podcast)

2025 belooft een jaar te worden waarin bedrijven strate­gisch moeten inspelen op nieuwe kansen en uitda­gingen. Negen experts brengen vanuit hun unieke exper­tise een visie op hoe techno­logie, security en data de toekomst vormgeven. Of het nu gaat om de groei­ende rol van digitale weerbaar­heid, de uitda­gingen rond IoT-bevei­li­ging of de evolutie van marke­ting­stra­te­gieën in een wereld met stren­gere priva­cy­re­gels, deze voorspel­lingen geven bedrijven de inzichten om voorbe­reid de toekomst in te gaan. Dit zijn hun meest opval­lende voorspellingen: 

Opkomende privacytechnologieën en de veranderende marketingwereld

In 2025 zullen priva­cy­tech­no­lo­gieën en marke­ting­stra­te­gieën moeten evolu­eren om te voldoen aan stren­gere regel­ge­ving en groei­ende verwach­tingen van consu­menten. “Data clean­rooms en oplos­singen voor first- en zero-party data worden in 2025 cruciaal voor gegevens­ver­za­me­ling en ‑beheer in lijn met priva­cy­re­gels”, aldus Tilman Harme­ling, Senior Expert Privacy bij Usercen­trics. “Deze tools helpen bedrijven verant­woord inzichten te verkrijgen, terwijl nieuwe functies in consent manage­ment platforms de toegan­ke­lijk­heid verbe­teren, contex­tuele toestem­mings­op­ties bieden en privacy-inter­ac­ties trans­pa­ranter maken voor gebruikers.” 



“Voor marke­teers zal het in 2025 cruciaal zijn om strate­gieën aan te passen aan de veran­de­rende regel­ge­ving. Een focus op contex­tuele adver­ten­ties en verbe­terde privacy UX-elementen – zoals consent manage­ment platforms en heldere priva­cy­ver­kla­ringen – is daarbij onmis­baar om consu­men­ten­ver­trouwen op te bouwen en te behouden.“ 

Geopolitieke spanningen en AI-dreigingen zetten het cyberlandschap op scherp 

Het cyber­land­schap zal in 2025 verder worden gevormd door geopo­li­tieke spanningen en innova­tieve dreigingen, waarbij nieuwe spelers en techno­lo­gieën de dynamiek in cyber­space drastisch veran­deren. “In 2024 werden organi­sa­ties gecon­fron­teerd met grote cyber­drei­gingen, zoals de uitge­breid voorbe­reide aanval op de software supply chain via een achter­deur in het open-source­pro­ject XZ-utils”, aldus Pierre Delcher, Head of Cyber Threat Research bij HarfangLab. “We verwachten in 2025 een verdere toename van inter­net­frag­men­tatie, aange­wak­kerd door geopo­li­tieke spanningen. Landen trekken digitale muren op om hun strate­gi­sche belangen te beschermen, terwijl nieuwe dreigingen ontstaan, zoals het manipu­leren van AI-leerbronnen en het inzetten van autonome AI-agenten voor kwaad­aar­dige doeleinden.” 

“Daarnaast zien we steeds meer nieuwe spelers toetreden tot de cyber­space. Bedrijven, indivi­duen en NGO’s strijden tegen cyber­cri­mi­na­li­teit of nemen actief deel aan cyber­con­flicten, soms als verleng­stuk van overheden en soms op eigen initi­a­tief. Met het oog op deze nieuwe trends en dreigingen, blijven we geloven dat trans­pa­rantie, samen­wer­king en techno­lo­gi­sche innovatie de sleutels zijn tot een veiliger digitaal landschap.” 

De balans tussen innovatie en controle wordt cruciaal voor AI-succes

In 2025 zal het succes van AI afhangen van het vinden van de juiste balans tussen creatieve innovatie en streng risicobeheer.Volgens Harmen Hoogwout, Regional Vice Presi­dent bij OutSys­tems, zullen organi­sa­ties in 2025 vooral worstelen met de balans tussen experi­men­teren en beheersen. “AI biedt ongekende kansen voor innovatie, maar zonder duide­lijke richt­lijnen en controle lopen bedrijven aanzien­lijke risico’s, bijvoor­beeld op het gebied van datasilo’s en bevei­li­ging. Boven­dien kan het volle­dige poten­tieel van AI niet worden benut als organi­sa­ties geen grip hebben op de positieve resul­taten van experimenten.” 

“Een goede aanpak draait om vangrails die creati­vi­teit en experi­menten mogelijk maken, terwijl de risico’s beheers­baar blijven. Tegelij­ker­tijd kunnen bedrijven enorme winst boeken door met AI routi­ne­taken verder te automa­ti­seren, waardoor werkne­mers zich kunnen richten op creati­vi­teit en strate­gi­sche innovatie. De sleutel tot succes ligt in een evenwich­tige AI-strategie, waarin innovatie hand in hand gaat met controle.” 

Waarom digitale weerbaarheid topprioriteit is in 2025 

Digitale weerbaar­heid wordt in 2025 essen­tieel om organi­sa­ties te beschermen tegen dreigingen en duurzame groei mogelijk te maken. “In een tijd waarin digitale bedrei­gingen toenemen is een weerbare IT-infra­struc­tuur cruciaal voor de conti­nu­ï­teit van organi­sa­ties. Ook in 2025 zal dit, onder meer door de almaar toene­mende geopo­li­tieke spanningen, een belang­rijk aandachts­punt zijn”, aldus Maarten Vervoorn, CTO bij YaWorks. 

“Het betekent dat de digitale infra­struc­tuur steeds vaker hoog op de agenda zal worden gezet. Waar inves­te­ringen hierin nog wel eens op de lange baan worden geschoven ten faveure van meer zicht­bare innova­ties, zoals een nieuwe app voor gebrui­kers, kunnen organi­sa­ties zich dat steeds minder veroor­loven. Een verou­derde infra­struc­tuur maakt het niet alleen lastiger om techno­lo­gi­sche innova­ties te onder­steunen, het zorgt er ook voor dat organi­sa­ties steeds kwets­baarder worden voor verstoringen.” 

“Een inten­sieve samen­wer­king tussen IT en de board­room is cruciaal om de digitale weerbaar­heid strate­gisch te veran­keren. Techno­lo­gieën zoals Identity Access Manage­ment (IAM) en het Zero trust-principe spelen hierbij een belang­rijke rol. IAM zorgt voor veilige toegang tot systemen en data en onder­steunt naleving van regel­ge­ving, zoals NIS2. Zero trust biedt extra bescher­ming door iedere gebruiker en elk apparaat continu te verifiëren.” 

“Deze aanpak minima­li­seert risico’s en maakt veilige innovatie mogelijk in complexe digitale omgevingen. Met de juiste visie en samen­wer­king kan een organi­satie een flexi­bele en veilige digital backbone ontwik­kelen die niet alleen minder vatbaar is voor bedrei­gingen, maar ook kansen biedt voor duurzame groei en innovatie.” 

AI maakt complexe informatie toegankelijker voor organisaties 

In 2025 zal AI een sleutelrol spelen in het toegan­ke­lijk maken van complexe data, waardoor organi­sa­ties nieuwe inzichten kunnen verkrijgen en processen effici­ënter kunnen maken. Jeroen van Winden, CTO bij Esri Neder­land: “In het komende jaar zal AI het opvragen van infor­matie nog toegan­ke­lijker en eenvou­diger maken. Veel systemen en software beschikken inmid­dels al over AI-assis­tentie. Waar die nu veelal wordt ingezet voor bijvoor­beeld helpfunc­ties en support­sys­temen zullen die assis­tenten straks op steeds complexere vraag­stukken onder­steu­ning gaan bieden. Denk hierbij aan tekst naar code met AI-onder­steu­ning, of een assis­tent die je helpt bij het samen­stellen van kaarten en daarbij meeneemt welke kleuren, symbolen en andere infor­matie je nodig hebt.” 

“Daarnaast zullen veel organi­sa­ties hun datastra­tegie onder de loep nemen. Door de alsmaar groei­ende hoeveel­heden data, en de bedrijfs­pro­cessen die hierop zijn ingericht wordt data op steeds meer manieren bevraagd, door steeds meer gebrui­kers met uiteen­lo­pend kennis­ni­veau. Speci­a­lis­ti­sche en complexe data, zoals geogra­fi­sche data en de onder­lig­gende platforms zullen daarbij steeds toegan­ke­lijker worden om integratie met andere software te facili­teren. Zo krijgen bedrijven steeds meer mogelijk­heden om hun data te analy­seren en tot nieuwe inzichten te komen. Het betekent ook dat ruimte­lijke data, die zich bij uitstek leent voor het herkennen van patronen en het visueel maken van complexe infor­matie, een steeds promi­nen­tere rol in organi­sa­ties gaat vervullen.” 

Aanvallen op AI-modellen

2025 zal niet alleen worden bepaald door de schaal en geavan­ceerd­heid van aanvallen, maar ook door wat wordt aange­vallen. Rich Turner, Presi­dent EMEA bij CyberArk: “We hebben veel gehoord over het gebruik van AI voor zowel aanval als verde­di­ging, en dat blijft zo. Maar wat we in 2025 veel meer zullen zien, zijn aanvallen op de AI-modellen zelf. Allerlei organi­sa­ties maken gebruik van AI om innovatie te stimu­leren, diensten te stroom­lijnen en andere waarde­volle use cases. Er zullen problemen ontstaan door het creëren van de enorme aantallen machine-identi­teiten die deze modellen nodig hebben. Deze identi­teiten hebben gevoe­lige toegang nodig, bijvoor­beeld tot klant­ge­ge­vens of finan­ciële processen. De modellen worden vaak gehost in de publieke cloud, met alle bevei­li­gings­im­pli­ca­ties van dien. Zijn de juiste identi­teits­con­troles aanwezig om deze innovatie te bevei­ligen? Ik zou zeggen van niet. In dit geval zullen we zien dat bedrijven, door AI-modellen te gebruiken, een nieuw en kwets­baar identi­teits­ge­richt aanvals­op­per­vlak hebben gecreëerd.” 

Uitdagingen voor IoT-beveiliging

Naarmate meer organi­sa­ties migreren naar de cloud en Internet of Things (IoT)-apparaten gaan gebruiken, wordt het aanvals­op­per­vlak steeds groter. In 2025 zal meer dan 90% van de onder­ne­mingen werken in multi-cloudom­ge­vingen en zullen er wereld­wijd naar verwach­ting meer dan 32 miljard IoT-apparaten zijn. Hoewel cloud­ser­vi­ce­pro­vi­ders robuuste bevei­li­gings­func­ties bieden, zorgt de complexi­teit van het bevei­ligen van meerdere cloud­plat­forms voor kwets­baar­heden, vooral wanneer confi­gu­ra­ties verkeerd worden beheerd of slecht worden gemonitord. 

“IoT-bevei­li­ging is een grote zorg omdat aanval­lers misbruik maken van het groei­ende aantal onder­ling verbonden apparaten. Veel IoT-apparaten, van slimme thuis­sys­temen tot industriële sensoren, hebben geen adequate bevei­li­gings­maat­re­gelen, waardoor ze een aantrek­ke­lijk doelwit vormen voor cyber­cri­mi­nelen. De opkomst van het IoT zal onver­mij­de­lijk leiden tot een grotere behoefte aan schaal­bare, veilige cloud-opslag, om het genereren van enorme hoeveel­heden gegevens, real-time verwer­king, gecen­tra­li­seerd beheer, verbe­terde bevei­li­ging en kosten­ef­fec­tieve schaal­baar­heid efficiënt te beheren. Het bevei­ligen van deze onder­ling verbonden systemen wordt een van de grootste uitda­gingen in 2025”, zegt Antoi­nette Hodes, Global Solutions Archi­tect – IoT bij Check Point.

Geavanceerde AI-modellen stimuleren de groei van opslag 

Elke innovatie die in 2025 op de markt komt – of het nu gaat om geavan­ceerde AI of een revolu­ti­o­naire medische behan­de­ling – rust op een even innova­tieve IT-infra­struc­tuur, aange­dreven door data. Data die moet worden opgeslagen, beheerd en eenvoudig toegan­ke­lijk gemaakt. 

“Datage­ne­ratie en ‑gebruik groeien explo­sief, terwijl organi­sa­ties steeds meer onder druk staan om snel waarde uit hun data te halen. Innova­tieve bedrijven die zwaar inzetten op geavan­ceerde AI-techno­lo­gieën, richten zich daarom op hoe data wordt gecre­ëerd, beheerd en veilig toegan­ke­lijk gemaakt. Effici­ëntie speelt hierbij een cruciale rol, met focus op betere presta­ties, lager stroom­ver­bruik en schaal­bare capaci­teit. Dataop­slag wordt een sleutel­tech­no­logie binnen de AI-datacy­clus, waarbij nieuwe oplos­singen zoals NVMe-oF en GPU-directe archi­tec­turen, samen met ontwik­ke­lingen in HDD’s met hoge capaci­teit en QLC SSD’s, zorgen voor geopti­ma­li­seerde opslag. Dit stelt organi­sa­ties in staat om het maximale uit hun AI-toepas­singen te halen”, aldus Scott Hamilton, senior director platforms product manage­ment & marke­ting bij Western Digital.

Een perfecte storm van gecentraliseerde risico’s

Op dit moment zien we een samen­loop van drie gevaar­lijke trends: de centra­li­satie van risico’s met betrek­king tot belang­rijke AI-platforms, de proli­fe­ratie van onbeheerde API’s die deze systemen met elkaar verbinden en een vermin­de­ring van mense­lijk toezicht precies op het moment dat dit het meest nodig is. Dit creëert techni­sche en organi­sa­to­ri­sche kwetsbaarheid. 

Chuck Herrin, Field CISO van F5: “Bezui­ni­gingen en effici­ëntie-eisen versnellen de overstap naar ‘shadow-AI’-oplossingen, waardoor kwets­baar­heden onbedoeld worden gecen­tra­li­seerd rond een handvol AI-leveran­ciers. We bouwen aan een monocul­tuur van AI-systemen die met elkaar verbonden zijn via onbeheerde API’s, terwijl tegelij­ker­tijd het overzicht en de gover­nance afnemen. Hierbij komt een te groot vertrouwen in AI. Waar de eerste GPS-naviga­tie­sys­temen ons nog wel eens op een bospad lieten eindigen, omdat dat de kortste route was, kan de combi­natie van overmatig vertrouwen in AI en vermin­derd toezicht ook leiden tot verkeerde beslis­singen. Van beleids­be­slis­singen en inlich­tin­gen­ana­lyse tot reacties op noodsi­tu­a­ties. Deze perfecte storm van gecen­tra­li­seerde risico’s komt precies op het moment dat meerdere regio­nale oorlogen de geopo­li­tieke spanningen opdrijven en rivalen steeds brutaler op zoek gaan naar zwakke plekken.” 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

112 weergaven

Gerelateerde berichten

SCS biedt kant-en-klare cloud stack voor Europese soevereine cloud-omgevingen

SCS biedt kant-en-klare cloud stack voor Europese soevereine cloud-omgevingen

Volgens IT-leiders in de maakindustrie helpt de combinatie van AI en low-code om sneller te innoveren

Volgens IT-leiders in de maakindustrie helpt de combinatie van AI en low-code om sneller te innoveren

SAP lanceert Business Data Cloud voor enterprise databeheer

SAP lanceert Business Data Cloud voor enterprise databeheer

‘Nieuwe regelgeving verhoogt werkdruk voor IT- en security professionals’

‘Nieuwe regelgeving verhoogt werkdruk voor IT- en security professionals’

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This