De impact van de – zeg maar – gezondheid van het internet op de bedrijfsvoering blijft groeien. In zijn rapport ‘Year in Review 2024’ deelt Cloudflare de belangrijkste trends en inzichten in het internet van het afgelopen jaar. Interessant daarbij is dat Cloudflare deze trends niet langer uitsluitend periodiek publiceert, maar de data waarop deze rapportages zijn gebaseerd nu ook in (near) realtime beschikbaar maakt via de Cloudflare Radar-website.
Het jaarlijkse Year in Review-rapport benadrukt niet alleen hoe sterk we afhankelijk zijn van het internet, maar laat ook zien hoe trends en bedreigingen zich ontwikkelen.
De belangrijkste trends van 2024
- Groei in internetverkeer – Het internationale internetverkeer is in 2024 met 17% toegenomen. Deze groei wordt gedreven door een groter aantal apparaten en gebruikers die continu verbonden zijn, wat de digitale afhankelijkheid van onze maatschappij vergroot.
- Populairste internetdiensten – Google blijft de onbetwiste nummer één internetdienst, gevolgd door Facebook, Apple en TikTok. Opvallend is dat WhatsApp voor het eerst in de top tien staat, wat wijst op de groeiende populariteit van messaging-apps wereldwijd.
- Cyberaanvallen op nieuwe doelwitten – De game- en goksector is in 2024 het belangrijkste doelwit geworden van cybercriminelen, waarbij vooral rond grote evenementen zoals de Super Bowl een piek in aanvallen werd waargenomen. Dit markeert een verschuiving ten opzichte van de financiële sector, die in voorgaande jaren het zwaarst werd getroffen.
- Internetverstoringen door overheden – Meer dan de helft van de internetstoringen wereldwijd was in 2024 het resultaat van overheidsmaatregelen. Deze storingen werden vaak bewust ingezet tijdens protesten, burgerlijke onrust of om examenfraude te voorkomen. Landen zoals Mozambique, Irak en Bangladesh stonden hierbij
- Kwaadaardig internetverkeer – Ongeveer 6,5% van al het internetverkeer wordt ingeperkt als potentieel kwaadaardig. Hoewel dit slechts een lichte stijging is ten opzichte van vorig jaar, blijft het een significante uitdaging voor bedrijven en individuen.
- AI-bots en ‑crawlers – AI-bots zoals Bytespider en ClaudeBot bleken in 2024 zeer actief in het verzamelen van content. Hoewel het totale verkeer van deze bots afnam, blijven ze een belangrijke rol spelen in de digitale economie.
Zeker ook interessant is dat legitieme AI-tools ook steeds meer zichtbaar worden in de cijfers en trends van Cloudflare. De populairste generatieve AI-services zijn OpenAI (voor het tweede opeenvolgende jaar op nummer één), maar ook minder bekende tools als Codeium, Claude en CoPilot staan in de top tien.
Van jaarlijks rapport naar realtime inzichten
Het Year in Review biedt waardevolle informatie over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Maar wat als we deze inzichten niet slechts eenmaal per jaar krijgen, maar continu in realtime kunnen volgen? Of beter gezegd: in near realtime, want er zit ongeveer een 30 – 60 minuten vertraging in het optreden van een event en het zichtbaar worden daarvan in Cloudflare Radar, aldus John Engates, Field Chief Technology Officer van Cloudflare onlangs tijdens een webinar over Cloudflare Radar. Het begrijpen van trends is essentieel, maar voor bedrijven met complexe netwerken en vestigingen wereldwijd is het nog belangrijker om direct te kunnen reageren op afwijkingen of storingen, vertelde hij. Hier komt Cloudflare Radar in beeld.
Cloudflare Radar is een website met een suite van tools waarmee bedrijven niet alleen trends kunnen analyseren, maar ook netwerkprestaties en beveiligingsdreigingen in near realtime kunnen monitoren. Dit stelt organisaties in staat om niet achteraf te reageren, maar proactief problemen op te lossen en risico’s te minimaliseren.
De website werd in 2020 geïntroduceerd en is een belangrijk hulpmiddel voor IT- en business managers die verantwoordelijk zijn voor connectiviteit en cybersecurity. De tools maken gebruik van data uit Cloudflare’s wereldwijde netwerk – een van de grootste ter wereld, verspreid over meer dan 330 steden in 120 landen. Daarnaast worden geanonimiseerde gegevens van de 1.1.1.1 Public DNS Resolver geïntegreerd, wat zorgt voor een uitgebreid inzicht in internetverkeer en trends.
Hoe werkt Cloudflare Radar?
Met Cloudflare Radar kunnen bedrijven:
- Netwerkprestaties monitoren: Organisaties krijgen inzicht in de beschikbaarheid en snelheid van hun netwerken, zowel lokaal als internationaal.
- Afwijkingen analyseren: Radar biedt tools om direct de oorzaak van storingen of afwijkend gedrag te achterhalen.
- Realtime inzichten verkrijgen: In plaats van te wachten op periodieke rapportages, kunnen gebruikers op elk moment de status van hun netwerken en de bredere internetomgeving bekijken.
Tijdens het genoemde webinar heeft Cloudflare uitgebreid toegelicht hoe Radar kan worden ingezet om netwerken veiliger en efficiënter te maken. Dit webinar benadrukte het belang van continu inzicht voor bedrijven met meerdere vestigingen, vooral in het buitenland, waar lokale omstandigheden vaak een rol spelen bij netwerkprestaties.
Waarom is realtime monitoring cruciaal?
De wereldwijde afhankelijkheid van het internet betekent dat downtime of storingen direct invloed hebben op bedrijfsprocessen. Bedrijven met meerdere vestigingen, complexe supply chains of internationale klanten kunnen zich geen lange netwerkonderbrekingen veroorloven. Hier zijn drie redenen waarom tools zoals Cloudflare Radar onmisbaar zijn:
- Snellere probleemoplossing – Bij een storing kan Radar helpen om snel te bepalen waar het probleem zich voordoet – in de eigen infrastructuur, bij een lokale provider of door een bredere internetstoring. Hierdoor kunnen bedrijven sneller actie ondernemen en downtime minimaliseren.
- Inzicht in dreigingen – Kwaadaardig verkeer, zoals DDoS-aanvallen, kan netwerken ernstig verstoren. Radar biedt realtime meldingen en gedetailleerde analyses, zodat bedrijven direct maatregelen kunnen nemen.
- Strategische besluitvorming – Door trends en patronen in het internetverkeer te analyseren, kunnen bedrijven anticiperen op toekomstige uitdagingen. Dit helpt bij het plannen van infrastructuurverbeteringen en het versterken van beveiligingsmaatregelen.
De inzichten uit het Year in Review zijn mogelijk gemaakt dankzij de data die via Cloudflare Radar beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de stijging in kwaadaardig verkeer of de verschuiving van cyberaanvallen naar nieuwe doelwitten zoals de game- en goksector. Met Radar kunnen deze trends niet alleen worden geanalyseerd, maar ook worden vertaald naar acties die bedrijven helpen om zich beter te beschermen.
Praktische toepassingen
Daarnaast biedt Cloudflare Radar inzicht in de beschikbaarheid en prestaties van internetdiensten wereldwijd. Bedrijven die afhankelijk zijn van cloud-oplossingen of internationale netwerken kunnen hiermee de betrouwbaarheid en de prestaties van hun systemen nauwgezet volgen.
Voor business managers en IT-managers biedt Cloudflare Radar een breed scala aan mogelijkheden:
- Continu overzicht – Of het nu gaat om internationale vestigingen of lokale netwerken, Radar zorgt voor een realtime overzicht van prestaties en beschikbaarheid.
- Proactieve beveiliging – Door afwijkingen snel te detecteren, kunnen bedrijven cyberdreigingen voor zijn of er sneller op anticiperen.
- Operationele efficiëntie - Cloudflare Radar helpt bij het optimaliseren van netwerkprestaties, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en lagere kosten.
Het internet is de ruggengraat van moderne bedrijven. Met de groeiende afhankelijkheid van digitale connectiviteit is het essentieel om niet alleen de trends te begrijpen, maar ook (near) real-time inzicht te hebben in de netwerkprestaties en de dreigingen. Soms gaat het dan om dreigingen van cybercriminelen maar, zoals Engates aangaf, ook natuurrampen of plotselinge onrust in een land hebben vaak een grote impact op de beschikbaarheid van netwerkverbindingen. Cloudflare Radar biedt een set aan tools waarmee bedrijven proactief kunnen reageren op uitdagingen en hun operaties kunnen optimaliseren. Bovendien kunnen zij hiermee eventuele afwijkingen van de verwachte prestaties analyseren en verklaren.
0 reacties