10 december 2024
0 Reactie(s)

10 december 2024

Volg de kwaliteit van netwerkverbindingen nu in realtime

De impact van de – zeg maar – gezond­heid van het internet op de bedrijfs­voe­ring blijft groeien. In zijn rapport ‘Year in Review 2024’ deelt Cloud­flare de belang­rijkste trends en inzichten in het internet van het afgelopen jaar. Interes­sant daarbij is dat Cloud­flare deze trends niet langer uitslui­tend perio­diek publi­ceert, maar de data waarop deze rappor­tages zijn gebaseerd nu ook in (near) realtime beschik­baar maakt via de Cloud­flare Radar-website

Het jaarlijkse Year in Review-rapport benadrukt niet alleen hoe sterk we afhan­ke­lijk zijn van het internet, maar laat ook zien hoe trends en bedrei­gingen zich ontwikkelen.

De belangrijkste trends van 2024

  1. Groei in inter­net­ver­keer – Het inter­na­ti­o­nale inter­net­ver­keer is in 2024 met 17% toege­nomen. Deze groei wordt gedreven door een groter aantal apparaten en gebrui­kers die continu verbonden zijn, wat de digitale afhan­ke­lijk­heid van onze maatschappij vergroot.
  2. Populairste inter­net­dien­sten – Google blijft de onbetwiste nummer één inter­net­dienst, gevolgd door Facebook, Apple en TikTok. Opval­lend is dat WhatsApp voor het eerst in de top tien staat, wat wijst op de groei­ende popula­ri­teit van messa­ging-apps wereldwijd.
  3. Cyber­aan­vallen op nieuwe doelwitten – De game- en goksector is in 2024 het belang­rijkste doelwit geworden van cyber­cri­mi­nelen, waarbij vooral rond grote evene­menten zoals de Super Bowl een piek in aanvallen werd waarge­nomen. Dit markeert een verschui­ving ten opzichte van de finan­ciële sector, die in voorgaande jaren het zwaarst werd getroffen.
  4. Inter­net­ver­sto­ringen door overheden – Meer dan de helft van de inter­net­sto­ringen wereld­wijd was in 2024 het resul­taat van overheids­maat­re­gelen. Deze storingen werden vaak bewust ingezet tijdens protesten, burger­lijke onrust of om examen­fraude te voorkomen. Landen zoals Mozam­bique, Irak en Bangla­desh stonden hierbij
  5. Kwaad­aardig inter­net­ver­keer – Ongeveer 6,5% van al het inter­net­ver­keer wordt ingeperkt als poten­tieel kwaad­aardig. Hoewel dit slechts een lichte stijging is ten opzichte van vorig jaar, blijft het een signi­fi­cante uitda­ging voor bedrijven en individuen.
  6. AI-bots en ‑crawlers – AI-bots zoals Bytes­pider en ClaudeBot bleken in 2024 zeer actief in het verza­melen van content. Hoewel het totale verkeer van deze bots afnam, blijven ze een belang­rijke rol spelen in de digitale economie.

Podcast: Volg de kwali­teit van netwerk­ver­bin­dingen nu in realtime

Zeker ook interes­sant is dat legitieme AI-tools ook steeds meer zicht­baar worden in de cijfers en trends van Cloud­flare. De populairste genera­tieve AI-services zijn OpenAI (voor het tweede opeen­vol­gende jaar op nummer één), maar ook minder bekende tools als Codeium, Claude en CoPilot staan in de top tien. 

Van jaarlijks rapport naar realtime inzichten

Het Year in Review biedt waarde­volle infor­matie over de ontwik­ke­lingen van het afgelopen jaar. Maar wat als we deze inzichten niet slechts eenmaal per jaar krijgen, maar continu in realtime kunnen volgen? Of beter gezegd: in near realtime, want er zit ongeveer een 30 – 60 minuten vertra­ging in het optreden van een event en het zicht­baar worden daarvan in Cloud­flare Radar, aldus John Engates, Field Chief Techno­logy Officer van Cloud­flare onlangs tijdens een webinar over Cloud­flare Radar. Het begrijpen van trends is essen­tieel, maar voor bedrijven met complexe netwerken en vesti­gingen wereld­wijd is het nog belang­rijker om direct te kunnen reageren op afwij­kingen of storingen, vertelde hij. Hier komt Cloud­flare Radar in beeld.

Cloud­flare Radar is een website met een suite van tools waarmee bedrijven niet alleen trends kunnen analy­seren, maar ook netwerk­pres­ta­ties en bevei­li­gings­drei­gingen in near realtime kunnen monitoren. Dit stelt organi­sa­ties in staat om niet achteraf te reageren, maar proac­tief problemen op te lossen en risico’s te minimaliseren.

De website werd in 2020 geïntro­du­ceerd en is een belang­rijk hulpmiddel voor IT- en business managers die verant­woor­de­lijk zijn voor connec­ti­vi­teit en cyber­se­cu­rity. De tools maken gebruik van data uit Cloudflare’s wereld­wijde netwerk – een van de grootste ter wereld, verspreid over meer dan 330 steden in 120 landen. Daarnaast worden geano­ni­mi­seerde gegevens van de 1.1.1.1 Public DNS Resolver geïnte­greerd, wat zorgt voor een uitge­breid inzicht in inter­net­ver­keer en trends.

Hoe werkt Cloudflare Radar?

Met Cloud­flare Radar kunnen bedrijven:

  • Netwerk­pres­ta­ties monitoren: Organi­sa­ties krijgen inzicht in de beschik­baar­heid en snelheid van hun netwerken, zowel lokaal als internationaal.
  • Afwij­kingen analy­seren: Radar biedt tools om direct de oorzaak van storingen of afwij­kend gedrag te achterhalen.
  • Realtime inzichten verkrijgen: In plaats van te wachten op perio­dieke rappor­tages, kunnen gebrui­kers op elk moment de status van hun netwerken en de bredere inter­ne­tom­ge­ving bekijken.

Tijdens het genoemde webinar heeft Cloud­flare uitge­breid toege­licht hoe Radar kan worden ingezet om netwerken veiliger en effici­ënter te maken. Dit webinar benadrukte het belang van continu inzicht voor bedrijven met meerdere vesti­gingen, vooral in het buiten­land, waar lokale omstan­dig­heden vaak een rol spelen bij netwerkprestaties.

Waarom is realtime monitoring cruciaal?

De wereld­wijde afhan­ke­lijk­heid van het internet betekent dat downtime of storingen direct invloed hebben op bedrijfs­pro­cessen. Bedrijven met meerdere vesti­gingen, complexe supply chains of inter­na­ti­o­nale klanten kunnen zich geen lange netwerk­on­der­bre­kingen veroor­loven. Hier zijn drie redenen waarom tools zoals Cloud­flare Radar onmis­baar zijn:

  1. Snellere probleem­op­los­sing – Bij een storing kan Radar helpen om snel te bepalen waar het probleem zich voordoet – in de eigen infra­struc­tuur, bij een lokale provider of door een bredere inter­net­sto­ring. Hierdoor kunnen bedrijven sneller actie onder­nemen en downtime minimaliseren.
  2. Inzicht in dreigingen – Kwaad­aardig verkeer, zoals DDoS-aanvallen, kan netwerken ernstig verstoren. Radar biedt realtime meldingen en gedetail­leerde analyses, zodat bedrijven direct maatre­gelen kunnen nemen.
  3. Strate­gi­sche besluit­vor­ming – Door trends en patronen in het inter­net­ver­keer te analy­seren, kunnen bedrijven antici­peren op toekom­stige uitda­gingen. Dit helpt bij het plannen van infra­struc­tuur­ver­be­te­ringen en het versterken van beveiligingsmaatregelen.

De inzichten uit het Year in Review zijn mogelijk gemaakt dankzij de data die via Cloud­flare Radar beschik­baar is. Denk bijvoor­beeld aan de stijging in kwaad­aardig verkeer of de verschui­ving van cyber­aan­vallen naar nieuwe doelwitten zoals de game- en goksector. Met Radar kunnen deze trends niet alleen worden geana­ly­seerd, maar ook worden vertaald naar acties die bedrijven helpen om zich beter te beschermen.

Praktische toepassingen

Daarnaast biedt Cloud­flare Radar inzicht in de beschik­baar­heid en presta­ties van inter­net­dien­sten wereld­wijd. Bedrijven die afhan­ke­lijk zijn van cloud-oplos­singen of inter­na­ti­o­nale netwerken kunnen hiermee de betrouw­baar­heid en de presta­ties van hun systemen nauwgezet volgen.

Voor business managers en IT-managers biedt Cloud­flare Radar een breed scala aan mogelijkheden:

  • Continu overzicht – Of het nu gaat om inter­na­ti­o­nale vesti­gingen of lokale netwerken, Radar zorgt voor een realtime overzicht van presta­ties en beschikbaarheid.
  • Proac­tieve bevei­li­ging – Door afwij­kingen snel te detec­teren, kunnen bedrijven cyber­drei­gingen voor zijn of er sneller op anticiperen.
  • Opera­ti­o­nele effici­ëntie - Cloud­flare Radar helpt bij het optima­li­seren van netwerk­pres­ta­ties, wat bijdraagt aan een betere gebrui­ker­s­er­va­ring en lagere kosten.

Het internet is de ruggen­graat van moderne bedrijven. Met de groei­ende afhan­ke­lijk­heid van digitale connec­ti­vi­teit is het essen­tieel om niet alleen de trends te begrijpen, maar ook (near) real-time inzicht te hebben in de netwerk­pres­ta­ties en de dreigingen. Soms gaat het dan om dreigingen van cyber­cri­mi­nelen maar, zoals Engates aangaf, ook natuur­rampen of plotse­linge onrust in een land hebben vaak een grote impact op de beschik­baar­heid van netwerk­ver­bin­dingen. Cloud­flare Radar biedt een set aan tools waarmee bedrijven proac­tief kunnen reageren op uitda­gingen en hun opera­ties kunnen optima­li­seren. Boven­dien kunnen zij hiermee eventuele afwij­kingen van de verwachte presta­ties analy­seren en verklaren. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

14 weergaven

Gerelateerde berichten

Onderzoek van Gartner: slechts 14% van CISO’s weet balans te vinden tussen effectieve data-beveiliging en zakelijke doelstellingen

Onderzoek van Gartner: slechts 14% van CISO’s weet balans te vinden tussen effectieve data-beveiliging en zakelijke doelstellingen

‘Nieuwe regelgeving verhoogt werkdruk voor IT- en security professionals’

‘Nieuwe regelgeving verhoogt werkdruk voor IT- en security professionals’

Productie-industrie scoort slechtst op cybersecurity-index van S&P 500-bedrijven

Productie-industrie scoort slechtst op cybersecurity-index van S&P 500-bedrijven

MITRE lanceert D3FEND 1.0: nieuwe standaard voor cybersecurity-terminologie

MITRE lanceert D3FEND 1.0: nieuwe standaard voor cybersecurity-terminologie

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This