17 maart 2025
0 Reactie(s)

17 maart 2025

68% van Nederlandse leiders is bezorgd over skills gap: grootste tekort aan digitale vaardigheden en leiderschapskwaliteiten

Workday publi­ceert het Global State of Skills-onder­zoek, waaruit een urgente uitda­ging voor bedrijven duide­lijk wordt: 68% van de Neder­landse leiders maakt zich zorgen over toekom­stige tekorten aan talent (wereld­wijd is dit 51%) en slechts 30% heeft er vertrouwen in dat hun organi­satie beschikt over de vaardig­heden die nodig zijn voor succes op de lange termijn. 

39% van de Neder­landse leiders geeft aan dat het ontbreken van digitale skills, zoals software- en AI-gelet­terd­heid, het meeste impact heeft op exper­tise, gevolgd door leider­schaps­vaar­dig­heden zoals empathie en coaching. Vanwege de bezorgd­heid over toekom­stige tekorten aan skills stappen bedrijven over naar op vaardig­heden gebaseerde (skills-based) strate­gieën om een ​​wendbaar­dere, datage­stuurde aanpak te bieden voor het inhuren, ontwik­kelen en inzetten van talent. 82% van de Neder­landse bedrijven is al begonnen met de overgang naar een op vaardig­heden gebaseerd talent­model of wil dit binnen 12 maanden doen.

AI versnelt, maar menselijke vaardigheden blijven onvervangbaar

Hoewel er veel vraag is naar digitale vaardig­heden zoals software- en AI-gelet­terd­heid, (39%), wijst het onder­zoek op een bijna even grote behoefte aan unieke mense­lijke vaardig­heden. Leider­schaps­vaar­dig­heden zoals empathie en coaching (33%), indivi­duele vaardig­heden zoals veerkracht en creati­vi­teit (33%) en sociale vaardig­heden zoals samen­werken en commu­ni­catie (30%) worden door Neder­landse leiders genoemd als de meest impact­volle vaardig­heids­te­korten in organi­sa­ties op dit moment. 

Uit Workday’s Eleva­ting Human Poten­tial: The AI Skills Revolu­tion rapport bleek al dat mense­lijke vaardig­heden zoals het opbouwen van relaties, empathie, het oplossen van conflicten en ethische besluit­vor­ming cruciaal zijn voor succes in een AI-gedreven economie. 

“AI geeft de werkplek een nieuwe vorm, maar het mense­lijke element is nog nooit zo essen­tieel geweest”, zegt Chris Ernst, Chief Learning Officer, Workday. “Organi­sa­ties die een ‘skills-first’-mentaliteit omarmen, kunnen niet alleen het poten­tieel van AI ontsluiten, maar ook het mense­lijk vernuft op nieuwe en trans­for­ma­tieve manieren inzetten.”

AI stimuleert de verschuiving naar talentmanagement op basis van skills

Door de trans­for­matie die AI in gang heeft gezet, ontwik­kelen de vaardig­heden die nodig zijn om goed te functi­o­neren zich snel. Veel organi­sa­ties hebben echter onvol­doende inzicht in de capaci­teiten van hun werkne­mers – slechts 55% van de Neder­landse leiders zegt een duide­lijk beeld te hebben van de vaardig­heden binnen hun perso­neels­be­stand. Steeds meer organi­sa­ties stappen daarom over op een nieuwe aanpak: zij richten zich op de vaardig­heden van mensen in plaats van alleen op hun kwali­fi­ca­ties. Dit zorgt voor een meer flexi­bele en datage­stuurde manier om talent te werven, ontwik­kelen en in te zetten.

Enkele bevin­dingen rondom skills-based strate­gieën in Nederland:

  • Op vaardig­heden gebaseerde strate­gieën zorgen voor concur­ren­tie­voor­deel: 91% van de Neder­landse leiders is het erover eens dat een op vaardig­heden gebaseerde aanpak de econo­mi­sche groei stimu­leert door de produc­ti­vi­teit, innovatie en organi­sa­to­ri­sche wendbaar­heid te verbeteren.
  • Skills-based strate­gieën zijn geen concept van de toekomst meer: 44% van de Neder­landse organi­sa­ties is al begonnen met de overstap naar een talent­model dat gebaseerd is op vaardig­heden (wereld­wijd 55%), en nog eens 38% is van plan daar binnen 12 maanden mee te starten (wereld­wijd 23%). 
  • Er is een grote mate van positi­vi­teit over de effec­ti­vi­teit van skills-based strate­gieën onder degenen die ze hebben ingevoerd: 52% zegt dat ze zeer effec­tief zijn en nog eens 41% zegt dat ze enigs­zins effec­tief zijn. 
  • Het terug­dringen van skills-tekorten is voor 50% van de organi­sa­ties de belang­rijkste reden om over te stappen op een skills-based model. Andere belang­rijke redenen zijn een toename van innovatie en creati­vi­teit (46%) en verbe­terde wendbaar­heid (44%).
  • Afgezien van de zakelijke impact kunnen op vaardig­heden gebaseerde strate­gieën meer kansen­ge­lijk­heid onder werkne­mers (91%) reali­seren. Leiders noemen ook meer diver­si­teit en inclu­si­vi­teit (88%) en het dichten van produc­ti­vi­teits­kloven (84%) als belang­rijkste voordelen.

AI is zowel een kataly­sator als een stimu­lans voor deze verschui­ving. Terwijl de opkomst van AI banen veran­dert, helpt het organi­sa­ties ook bij het opbouwen van een flexi­beler, compe­ten­tie­ge­richt perso­neels­be­stand. Neder­landse leiders zeggen dat AI een belang­rijke rol speelt in de transitie naar skills-based strate­giën door:

  • Het verbe­teren van besluit­vor­ming met datage­stuurde inzichten (56% van de leiders is het hiermee eens)
  • Toekom­stige behoeften aan vaardig­heden voorspellen (47% van de leiders is het hiermee eens)
  • Het verbe­teren van tevre­den­heid van werkne­mers (41% is het hiermee eens)
  • Meer carrie­re­mo­ge­lijk­heden voor werkne­mers te reali­seren (40% is het hiermee eens)

“Bij Ferring zetten we ons in voor een cultuur van continu leren waarin werkne­mers in contact kunnen komen met nieuwe vaardig­heden, kansen en projecten die aansluiten bij hun ambities”, zegt Lynn Van Oossanen, Global Head of People Solutions bij Ferring Pharma­ceu­ti­cals. “Met AI-gestuurde techno­logie kunnen we nu in realtime hiaten in vaardig­heden identi­fi­ceren, waardoor werkne­mers op zoek kunnen gaan naar groei­mo­ge­lijk­heden en managers effec­tiever in contact kunnen komen met het juiste talent.”

De toekomst van talent is skills-first

Jaren­lang werden talent­stra­te­gieën op basis van vaardig­heden gezien als een streven. Vandaag de dag zijn ze, dankzij AI en datage­stuurde inzichten, een noodzaak. Organi­sa­ties die deze verschui­ving omarmen blijven niet alleen de concur­rentie voor, maar maken ook hun perso­neels­be­stand klaar voor de toekomst in een tijdperk van snelle trans­for­matie. Naarmate de relatie tussen AI en mense­lijk talent zich verdiept, zal de beweging in vaardig­heden waarschijn­lijk alleen maar versnellen en een slimmere, veerkrach­ti­gere en meer inclu­sieve werkwe­reld creëren. 

Deze bevin­dingen zijn gebaseerd op een wereld­wijd onder­zoek onder 2.300 bedrijfs­lei­ders, waaronder 100 uit Neder­land, in direc­teurs­func­ties of hoger van organi­sa­ties met ten minste 100 werkne­mers wereld­wijd. Het onder­zoek werd in november 2024 uitge­voerd door Hanover Research namens Workday. Alle respon­denten waren fulltime werkzaam in de volgende regio’s: Noord-Amerika, EMEA en Azië-Pacific en Japan. Workday leiders en werkne­mers werden niet opgenomen in de enquête.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

12 weergaven

Gerelateerde berichten

Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This