15 oktober 2024
0 Reactie(s)

15 oktober 2024

Logic4 waarschuwt voor verstoringen door falende ERP-cloudmigraties

Veel handels­be­drijven zetten de stap naar een cloud­ge­ba­seerd ERP-systeem. “Maar zonder een goede voorbe­rei­ding en de juiste menta­li­teit draait zo’n migratie uit op een fiasco”, waarschuwt Jorgos Thravalos, ERP- en e‑com­merce-expert bij Logic4. Gebrek aan een doordachte strategie en mindset kan leiden tot versto­ringen in cruciale bedrijfs­pro­cessen zoals voorraad­be­heer, logis­tiek en klantrelaties.

De overstap naar een cloud-ERP-systeem beïnvloedt de werkvloer ingrij­pend. Het veran­dert de manier waarop medewer­kers voorraden beheren, bestel­lingen verwerken en klant­re­la­ties onder­houden. Zonder een duide­lijke strategie en betrok­ken­heid van alle afdelingen, kan zo’n migratie leiden tot ernstige versto­ringen. Dat vraagt om een scherp oog voor de speci­fieke uitda­gingen die handels­be­drijven ervaren. Volgens Thravalos dragen deze stappen bij aan het succes van een cloudmigratie: 

- Krijg de waarom-vraag scherp

Voordat je besluit om naar een cloud-ERP over te stappen, is het essen­tieel om een stap terug te zetten en de kernpro­cessen binnen je bedrijf te evalu­eren. Waarom wil je overstappen? Wat wil je verbe­teren? Deze reflectie voorkomt volgens Thravalos dat bedrijven blind nieuwe techno­logie omarmen, zonder de werke­lijke voordelen en behoeften duide­lijk in beeld te hebben. “Een cloud­op­los­sing is alleen effec­tief als deze aansluit op concrete bedrijfsdoelen.”

- Creëer draag­vlak en accep­tatie binnen het team

Een ERP-systeem brengt vaak veran­de­ringen in werkpro­cessen en routines met zich mee. De veran­de­rings­be­reid­heid bepaalt volgens Thravalos voor een belang­rijk deel het succes van de imple­men­tatie. “Betrek teams daarom vroeg in het proces en zorg dat zij input kunnen geven over de dagelijkse uitda­gingen die zij tegenkomen.”

Een prakti­sche aanpak is om per afdeling een top 3 van priori­teiten op te stellen. Zo voelt iedereen zich gehoord en lost de imple­men­tatie de belang­rijkste knelpunten op.

- Maak RFP’s niet te gedetailleerd

Veel bedrijven werken met zeer gedetail­leerde Requests for Proposal (RFP’s) tijdens de selectie van een ERP-systeem. Volgens Thravalos kan dit averechts werken: “RFP’s zijn vaak zo speci­fiek dat je al snel het zicht verliest op het grotere plaatje. Focus meer op de prakti­sche werking en of een systeem écht bij je bedrijfs­voe­ring past.”

Het beste is om nog een stap terug te nemen en processen te herover­wegen. “RFP’s gaan vaak uit van de huidige werkwijze. Dat is achteruit denken, misschien moet juist die hele oude werkwijze op de schop.”

- Zorg voor goede karttrek­kers en samenwerking

Een goede samen­wer­king op zowel opera­ti­o­neel als persoon­lijk niveau is cruciaal. Zonder sterke leiders en goede commu­ni­catie kan zelfs de beste techno­logie falen. Daarom is de rol van interne en externe karttrek­kers van groot belang. “Zorg ervoor dat je mensen hebt die het project actief dragen en collega’s kunnen meenemen in de veran­de­ring”, adviseert Thravalos. “Ook moet er op persoon­lijk niveau een klik zijn tussen het bedrijf en de implementatiepartner.”

- Durf nee te zeggen tegen klanten

In een wereld waarin bijna alles technisch mogelijk is, is het verlei­de­lijk om in te spelen op elke speci­fieke klant­wens. Maar Thravalos waarschuwt: “Het is belang­rijk om niet op iedere wens van iedere klant in te gaan. Soms is nee zeggen juist de beste keuze voor je bedrijfsvoering.”

Dit voorkomt dat bedrijven verzanden in maatwerk­op­los­singen die op de lange termijn ineffi­ciënt blijken en moeilijk te onder­houden zijn. Standaar­di­satie leidt vaak tot een betere bedrijfs­voe­ring en lagere onderhoudskosten.

- Zorg voor schaal­baar­heid en multichannelverkoop

Groot­han­dels moeten zich reali­seren dat een gezonde toekomst in veel markten vraagt om uitbrei­ding. Bijvoor­beeld naar B2B of juist B2C, en naar markt­plaatsen zoals Bol​.comen Amazon. “Het uitbreiden van verkoop­ka­nalen is cruciaal”, zegt Thravalos. “Het spreiden van verkoop­ka­nalen verste­vigt het funda­ment van je bedrijf.”

Ook inter­na­ti­o­naal opschalen moet eenvoudig kunnen met een cloud-ERP. Dit betekent dat een bedrijf in staat moet zijn om meerdere markten en verkoop­ka­nalen te bedienen zonder daarbij extra complexe systemen te hoeven toevoegen.

- Stel goed product­in­for­ma­tie­be­heer (PIM) centraal

Een van de kerncom­po­nenten van een succesvol ERP-systeem voor handels­be­drijven is een robuust Product Infor­matie Manage­ment (PIM)-systeem. “Zorg dat je cloud-ERP goed is voorbe­reid op het beheren van product­in­for­matie”, adviseert Thravalos. “Dit is vaak de basis voor succesvol voorraad­be­heer, order­ma­na­ge­ment en klanttevredenheid.”

Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van meerdere systemen voor product­be­heer, wat leidt tot ineffi­ci­ën­ties en fouten. Door product­in­for­matie centraal te beheren in een geïnte­greerd ERP-systeem, bespaar je kosten en stroom­lijn je processen.

- Beperk het aantal koppelingen

Thravalos wijst erop dat het belang­rijk is om het aantal integra­ties en koppe­lingen met andere systemen zo beperkt mogelijk te houden. “Iedere koppe­ling vergroot de kans op fouten en vertra­gingen in je bedrijfsprocessen.”

Centra­li­satie binnen één ERP-systeem voorkomt een chaotisch, moeilijk beheers­baar backend. Dit zorgt voor stabi­li­teit en schaal­baar­heid, twee essen­tiële factoren voor de toekomst­be­sten­dig­heid van je bedrijf.

- Zoek contact met ervaringsdeskundigen

Een succes­volle ERP-imple­men­tatie hangt niet alleen af van techno­logie, maar ook van het leren van andere bedrijven die al een derge­lijke migratie hebben doorge­maakt. “Toegang tot een netwerk van vakge­noten die verge­lijk­bare ervaringen hebben, is goud waard”, zegt Thravalos. “Bedrijven kunnen veel leren door kennis­uit­wis­se­ling met anderen die dezelfde uitda­gingen hebben doorlopen.”

Ervaringen delen, bijvoor­beeld via branche-evene­menten of online commu­ni­ty’s, kan nieuwe inzichten bieden en helpen om valkuilen te vermijden. Ook Logic4, dat compleet geïnte­greerde bedrijfs­soft­ware en e‑commerceoplossingen ontwik­kelt en imple­men­teert, draagt actief bij aan kennis­de­ling. “We organi­seren regel­matig relatie­dagen om klanten met elkaar in contact te brengen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

31 weergaven

Gerelateerde berichten

Versuni brengt EDI naar de cloud met SAP Integration Suite; Co-development leidt tot optimale oplossing

Versuni brengt EDI naar de cloud met SAP Integration Suite; Co-development leidt tot optimale oplossing

Mammoet transformeert bedrijfsprocessen wereldwijd met RISE with SAP (inclusief podcast)

Mammoet transformeert bedrijfsprocessen wereldwijd met RISE with SAP (inclusief podcast)

IGM Resins houdt focus op klant met SAP S/​4HANA Public Cloud

IGM Resins houdt focus op klant met SAP S/​4HANA Public Cloud

Weheat klaar voor Europese groei met SAP S/​4HANA Cloud Public Edition

Weheat klaar voor Europese groei met SAP S/​4HANA Cloud Public Edition

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This