6 januari 2025
0 Reactie(s)

6 januari 2025

Pop-Up Classroom biedt workshops voor leerkrachten, leerlingen, schooldirecties en ICT-coördinatoren van scholen

In België is een interes­sant initi­a­tief ontstaan om de zogeheten ‘digital skills gap’ te verkleinen: de Pop-Up Class­room. Deze ‘class­room’ is de komende tijd te vinden in Leuven. Eerder kon men in Kortrijk en Antwerpen al gratis sessies volgen om de digitale compe­ten­ties te versterken. Zo kan men meer halen uit de toestellen die men kreeg in het kader van de Digisprong; zich bijscholen; en/​of zich proac­tief voorbe­reiden op de mogelijk­heden die de tweede Digisprong voor de scholen zal brengen. Digisprong is een project van de Vlaamse overheid. In Leuven zijn er workshops over AI en over security toege­voegd. De deelne­mers in Kortrijk en Antwerpen waren alvast positief: ze gaven een gemid­delde tevre­den­heids­score van 84% over hun workshop. 

Het doel van de “Pop-Up Class­room” is om via 24 verschil­lende workshops te demon­streren wat je allemaal digitaal kunt doen in een klas en school. Deelne­mers gaan er aan de slag in een omgeving die uitno­digt om samen te werken, te creëren en te ontdekken. Daarbij maken ze onder meer gebruik van heden­daagse digitale hulpmid­delen zoals digitale borden, touchs­creens, white­boards, de Orbit Mat, audio­frag­menten, kennis­clips, tablets, compu­ters, casting, etc.



Er zijn sessies die antwoorden bieden op: hoe de digisprong-toestellen inzetten voor meerwaarde in elk vak; hoe de digitale compe­ten­ties van elke leerkracht versterken; hoe het school­be­leid handvatten bieden om de digitale uitda­gingen en imple­men­tatie sterk neer te zetten, zodat ze een verschil maken voor iedere school­par­ti­ci­pant; en hoe klasprak­tijk en onder­wijs­doelen digitaal integreren. Maar ook op hoe in te zetten op een brede basis­zorg, en hoe bewust­zijn te creëren rond media­wijs­heid, cyber­pesten, AI, hacking, Phishing, etc. Kortom: er is een breed aanbod met voor ieder wat wils!

De organi­sator, Lab9 Pro, is een expert in alles wat met digita­li­se­ring in het onder­wijs te maken heeft. Het bedrijf werkt voor dit initi­a­tief samen met meer dan 30 docenten. Het gaat om leerkrachten en school­di­rec­teuren, die dagelijks in de onder­wijs­re­a­li­teit staan en vanuit hun kennis en ervaring één van de workshops geven. De doelgroep zijn leerkrachten, school­di­rec­ties, ICT-coördi­na­toren en klassen van alle scholen: secun­daire- en basis­scholen, centra voor Volwas­se­nen­on­der­wijs, DKO-scholen (deeltijds kunst­on­der­wijs), hogescholen, en tenslotte ook ouders en leerlingen. 

‘We nemen dit initi­a­tief om de digitale compe­ten­ties te versterken van scholen en leerkrachten, en dat onafhan­ke­lijk van de hardware waar de school mee werkt’, aldus Geert Coolman, CEO van Lab9 Pro. ‘Het zijn pedago­gi­sche en inspi­re­rende nascho­lingen die een antwoord bieden in dit post-Digisprong-tijdperk. Leerkrachten en scholen kregen immers weinig tijd om de ontvangen toestellen te leren kennen en te imple­men­teren in hun lesprak­tijk, waardoor vele scholen amper de helft van de mogelijk­heden benutten. De workshops bieden aan leerkrachten de mogelijk­heid om zich bij te scholen, aan leerlingen om te ontdekken, en aan ICT-coördi­na­toren en school­di­rec­ties om nieuwe tools en manieren van werken te leren kennen. Zo weet men ook wat men wil tegen het moment dat Digisprong 2 er aan komt, en hoe men dit kan aanpakken.’

Workshops voor scholen, ook over het beveiligen van het schoolnetwerk, omgaan met sociale media en cyberpesten voor leerkrachten, en AI voor leerlingen basisonderwijs

Vanaf maandag 6 januari tot en met 28 februari, neemt de Pop-Up Class­room zijn intrek in Leuven, in een pand aan de Bondge­no­ten­laan 28. Het pand is makke­lijk bereik­baar met het openbaar vervoer. Het ligt immers vlak bij het bus- en trein­sta­tion van Leuven. 

Leerkrach­ten­groepen, school­di­rec­ties, ICT-coördi­na­toren, klassen, en ouders, kunnen zich inschrijven voor een gratis workshop. Een ervaren docent begeleidt de deelne­mers doorheen de workshop. 

In Leuven werden er extra workshops toege­voegd over AI en over security. Er is bijvoor­beeld een workshop over visie en beleid rond AI op school. En er is een workshop die heet “Op stap in AI-land” voor het basis­on­der­wijs. Op het vlak van security is er een workshop over “Ethisch hacken”, bestemd voor (ook pedago­gi­sche) ICT-coördi­na­toren. En er is een workshop over “Social media en cyber­pesten”, voor leerkrachten om meer mee te zijn met de online leefwe­reld van kinderen en jongeren, en de impact naar cyber­pesten beter in te schatten. 

Lab9 Pro maakt de balans op van reeds 23 weken Pop-up Classroom in Antwerpen en Kortrijk

Uit de evalu­a­tie­for­mu­lieren die werden ingevuld in de vorige locaties van de Pop-Up Class­room, blijkt dat de deelne­mers zeer tevreden zijn over de gevolgde workshop:

  • De algemene tevre­den­heid over de gevolgde sessie is 8,4 op 10;
  • De waarschijn­lijk­heid dat men de gevolgde workshop zou aanbe­velen bij een collega is 7,8 op 10.

Op de vraag hoe men z’n eigen werking ervaarde, kregen we volgende antwoorden:

  • 57,5% stelde dat alles vrij vlot verliep;
  • 16,6% antwoordde fier te zijn op zichzelf omwille van de manier waarop men het had aangepakt;
  • 23,3% antwoordde dat het niet altijd eenvoudig was maar dat het wel lukte. 
  • Slechts 1,6% antwoordde dat de workshop buiten z’n comfort­zone lag. 1% gaf aan dat de obsta­kels groter waren dan z’n persoon­lijk doorzettingsvermogen.
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

9 weergaven

Gerelateerde berichten

CBS brengt digitalisering en kenniseconomie in beeld (met podcast)

CBS brengt digitalisering en kenniseconomie in beeld (met podcast)

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This