18 februari 2025
0 Reactie(s)

18 februari 2025

Volgens IT-leiders in de maakindustrie helpt de combinatie van AI en low-code om sneller te innoveren

Uit een onder­zoek uitge­voerd door Coleman Parkes Research in opdracht van Mendix, een Siemens-bedrijfs­on­der­deel, blijkt dat low-code platforms een strate­gi­sche factor zijn geworden die digitale trans­for­matie en innovatie onder­steunt op organi­sa­to­risch niveau. 

Nu steeds meer essen­tiële data bij organi­sa­ties in de maakin­du­strie vastzitten in legacy-systemen, is het zinvol om appli­ca­ties te ontwik­kelen die bedrijfs­ope­ra­ties kunnen digita­li­seren. Digitale trans­for­matie staat hoog op de agenda in de maakin­du­strie, bijvoor­beeld om kwali­teits­con­troles te verbe­teren en om klant­te­vre­den­heid of de veilig­heid van medewer­kers te verhogen. Wereld­wijd geeft iets meer dan de helft van IT leiders in de maakin­du­strie (52%) aan dat digitale trans­for­matie de belang­rijkste use case is voor low-code. 


Podcast: AI en low-code in de maakindustrie 

Het rapport ‘The Low-Code Perspec­tive: Insights from Enter­prise IT Leaders’  biedt inzicht in de belang­rijkste trends die de low-code markt vormgeven. Voor het onder­zoek zijn 2.000 C‑suite execu­tives en IT-beslis­sers wereld­wijd onder­vraagd uit verschil­lende sectoren, waaronder 500 in de maakin­du­strie. Het onder­zoek, dat tevens is gehouden onder organi­sa­ties in de finan­ciële dienst­ver­le­ning, publieke sector en retail, is uitge­voerd in de Benelux, Duits­land, Japan, het Verenigd Konink­rijk en de VS. Enkele highlights uit het onder­zoek zijn:

  • Iets meer dan driekwart (77%) geeft aan dat de C‑suite de drijvende kracht is achter de adoptie van low-code. Low-code wordt gezien als een strate­gi­sche techno­logie die wordt gebruikt om digitale trans­for­matie te vereen­vou­digen en de opera­ti­o­nele effici­ëntie te verbe­teren. In de Benelux is bij vrijwel elke organi­satie in alle onder­zochte sectoren de C‑suite betrokken bij de besluit­vor­ming rond low-code adoptie, slechts 4% geeft aan dat dit niet het geval is. 
  • De overgrote meerder­heid (84%) van de IT-leiders in de maakin­du­strie zegt dat de combi­natie van AI en low-code hun organi­satie helpt om sneller te innoveren. Toch maakt 69% van de IT-leiders in de maakin­du­strie wereld­wijd zich zorgen over de gover­nance van softwa­re­ont­wik­ke­ling die wordt onder­steund door AI. Uit de resul­taten van de survey blijkt dat IT-leiders willen inves­teren in low-code en AI, maar ze erkennen dat de functi­o­nele imple­men­tatie bijscho­ling vereist voor zowel devel­o­pers als niet-techni­sche gebruikers.

Highlights van low-code

Uit het onder­zoek blijkt dat low-code organi­sa­ties aanzien­lijke voordelen biedt. Er was in de maakin­du­strie een duide­lijke consensus dat low-code de produc­ti­vi­teit verhoogt en organi­sa­ties helpt om sneller op grote schaal te innoveren:

  • 83% van de respon­denten zegt dat low-code de produc­ti­vi­teit van techni­sche teams verbetert;
  • 76% is het ermee eens dat low-code het softwa­re­ont­wik­kel­proces stroomlijnt;
  • 75% van de IT-leiders geeft aan dat low-code de time-to-market verbetert;
  • 84% van de IT-leiders gelooft dat de combi­natie van AI en low-code hun organi­satie sneller helpt te innoveren;
  • 75% van de IT-leiders is het ermee eens dat ontwik­kel­teams op grote schaal kunnen innoveren met low-code.

Low-code: een top-down beslissing

Uit het onder­zoek blijkt dat de gehele C‑suite voorstander is van low-code. In de maakin­du­strie geeft de helft van de organi­sa­ties aan dat de COO (50%) en de CEO (51%) beide sterk betrokken zijn bij de besluit­vor­ming rondom de adoptie van low-code. Verge­leken met andere onder­zochte sectoren zijn CEO’s in de maakin­du­strie zelfs het sterkst betrokken.

Dit is begrij­pe­lijk – het onder­zoek toont duide­lijk aan dat low-code een positieve impact heeft bij enter­prises wereld­wijd. In de maakin­du­strie wordt low-code ingezet voor digitale trans­for­matie (52%), om legacy-processen te verbe­teren (48%) en om de opera­ti­o­nele kosten te verlagen (43%). Allemaal use cases die een organi­sa­to­ri­sche impact hebben. 

Meer dan driekwart van de respon­denten uit de maakin­du­strie (77%) geeft aan dat hun C‑suite low-code als de enige optie ziet voor softwa­re­ont­wik­ke­ling in de toekomst voor hun organi­satie. Organi­sa­ties moeten kosten beheersen en tegelij­ker­tijd innoveren, low-code helpt hen hierbij. Organi­sa­ties kunnen daarnaast sneller ‘future-proof’ apps bouwen met low-code.

Opleiden en bijscholen voor de beste ROI

Een grote meerder­heid van de respon­denten (81%) maakt gebruik van low-code en door AI onder­steunde softwa­re­ont­wik­ke­ling. Hoewel steeds meer organi­sa­ties gebruik­maken van AI bij softwa­re­ont­wik­ke­ling, is deze techno­logie nog niet onfeil­baar. Voor een meerder­heid van de IT-leiders in de maakin­du­strie is verdere educatie voor zowel ontwik­ke­laars als niet-techni­sche gebrui­kers essentieel:

  • 69% van de IT-leiders maakt zich zorgen over de gover­nance van door AI onder­steunde softwareontwikkeling;
  • 86% van de respon­denten is het ermee eens dat er meer training nodig is om ervoor te zorgen dat devel­o­pers AI op de juiste manier gebruiken bij softwareontwikkeling;
  • 82% van de respon­denten is van mening dat de C‑suite in hun organi­satie begrijpt dat ze hun techni­sche perso­neel moeten bijscholen om het poten­tieel van low-code optimaal te kunnen benutten;
  • 70% van de IT-leiders is overtuigd dat de C‑suite van hun organi­satie begrijpt dat ze niet-technisch perso­neel moeten bijscholen om fusie­teams te creëren die het poten­tieel van low-code kunnen benutten.

Hoewel perso­neel dus verder opgeleid moet worden, verkleint low-code volgens de meeste IT-beslis­sers (68%) de risico’s en verbe­tert het de naleving van de nieuwste wet- en regel­ge­ving. Dit is voor organi­sa­ties zelfs zo belang­rijk dat ruim vier op de tien (42%) van de maakin­du­strie-respon­denten gover­nance en security noemt als een van de drie bepalende criteria voor het evalu­eren van een low-code platform. 

“Low-code is meer dan alleen een tool om handma­tige processen te vereen­vou­digen – het heeft de potentie om complete bedrijfs­pro­cessen opnieuw vorm te geven. Uit dit onder­zoek blijkt dat de markt dit poten­tieel erkent. Door low-code strate­gisch in te zetten, kunnen bedrijven hun digitale trans­for­matie versnellen en op grote schaal innoveren. Boven­dien opent het nieuwe deuren voor samen­wer­king tussen fusie­teams. Voorwaarde is wel dat organi­sa­ties inves­teren in het opleiden van gebrui­kers, om low-code optimaal af te stemmen op hun speci­fieke behoeften. Zo speelt low-code niet alleen in op de huidige markteisen, maar legt het ook de basis voor continue innovatie”, zegt Raymond Kok, CEO bij Mendix.

Het volle­dige rapport ‘The Low-Code Perspec­tive: Insights from enter­prise IT leaders’ is te downlo­aden via:https://​www​.mendix​.com/​r​e​s​o​u​r​c​e​s​/​l​o​w​-​c​o​d​e​-​p​e​r​s​p​e​c​t​ive/.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor en journalist @ Business Meets IT

0 Reactie(s)

11 weergaven

Gerelateerde berichten

Nederlandse consumenten vinden AI-chatbot nog te onpersoonlijk

Nederlandse consumenten vinden AI-chatbot nog te onpersoonlijk

Gartner voorspelt: in 2027 kleine, taakspecifieke AI-modellen drie maal zo vaak gebruikt als algemene modellen

Gartner voorspelt: in 2027 kleine, taakspecifieke AI-modellen drie maal zo vaak gebruikt als algemene modellen

Hoe kunnen banken meer personaliseren met AI? 

Hoe kunnen banken meer personaliseren met AI? 

Zo vermijd je de AI-valkuil

Zo vermijd je de AI-valkuil

Geen berichten gevonden.

0 Reactie(s)

0 reacties

Reacties gesloten

De reactiemogelijkheid is verlopen. (14 dagen)

Pin It on Pinterest

Share This